Srbija ponizila Crnu Goru: Vaterpolisti otvorili vrata četvrtfinala SP i napravili veliki korak ka vizi za OI

Region

Briljirao je Dušan Mandić sa četiri gola

Vaterpolisti Srbije savladali su Crnu Goru sa 14:6 u drugom kolu grupe C na Svetskom prvenstvu koje se održava u Dohi i otvorili su širom vrata četvrtfinalu, a ujedno su napravili ozbiljan korak ka obezbeđivanju vize za Olimpijske igre.

Srbija sada posle dva kola ima maksimalne dve pobede i u poslednjem kolu će igrati protiv Sjedinjenih Američkih Država, gde bi trebalo da potvrde prvo mesto i direktan plasman u četvrtfinale.

Delfini su sjajno započeli meč, već u prvoj deonici su dali do znanja rivalima iz Crne Gore da se na ovom meču neće ništa pitati. Odbrana je bila sjajna, a i napad je išao odlično, čak je vođstvo moglo da bude i ubedljivije od početnih 4:0 da su iskorišćeni neki ziceri koje su još imali naši reprezentativci.

Viktor Rašović je otvorio goleadu, potom se nadovezao i njegov brat Strahinja, zatim i Dušan Mandić i Đorđe Vučinić i Srbija je u finišu prve deonice bilo 4:0. Crna Gora je pred kraj prve deonice uspela da smanji prednost na 4:1, ali je Srbija nastavila da igra sjajno i u drugom periodu igre i sačuvala je razliku od tri gola.

Crna Gora se početkom treće deonice približila na dva gola razlike posle gola Vidovića sa peterca, ali to je bio poslednji trzaj “Ajkula”, jer je usledila ozbiljna serija naših reprezentativaca, koji su se do kraja treće četvrtine odlepili na +5 i meč je već tu bio rešen.

Raspucao se u nastavku Dušan Mandić, prednost Delfina je otišla i na +6 u četvrtoj četvrtini i samo je bilo pitanje kojim će rezultatom meč biti završen.

Delfinima sada sledi dan odmora, a potom u petak od 15.30 igraju protiv SAD za potvrdu prvog mesta i četvrtfinala.

Prethodno je u našoj grupi Amerika savladala Japan sa 18:5.

Podsetimo, Srbiji polufinale i matematički osigurava vizu za Pariz, a postoji šansa da i četvrtfinale bude dovoljno, ukoliko u konačnom plasmanu budemo bolje plasirani od Hrvatske, Crne Gore, Italije i Rumunije, koje još nisu obezbedile vizu za Olimpijske igre.

Srbija – Crna Gora 14:6 (4:1, 2:2, 5:3)
Tok meča:
IV četvrtina:

14:6 – Nemanja Vico se upisuje u listu strelaca, nastavlja da raste prednost Srbije!

13:6 – Ne staju Delfini, totalni raspad Crne Gore! Meč je rešen i samo je pitanje koji će rezultat biti na kraju.

III četvrtina:

11:6 – Novi gol Dušana Mandića za kraj trećeg perioda.

10:6 – Crna Gora uspeva da smanji prednost pred kraj treće četvrtine.

10:5 – Srbija se odlepila na +5 nakon trećeg gola Dušana Mandića.

9:5 – Crna Gora je smanjila prednost, pošto je VAR ustanovio da je naš golman izvukao loptu iz gola. Ipak, ubrzo je Drašović na drugoj strani vratio +4.

8:4 – Viktor Rašović postiže gol posle dobre akcije sa igračem više! Ponovo je Srbija na maksimalnih +4!

7:4 – Odlična akcija Srbije, Sava Ranđelović je postigao gol za 7:4 i ponovo se lakše diše.

6:4 – Crna Gora otvara treću četvrtinu golom, precizan sa peterca bio je Vidović.

II četvrtina:

6:3 – Crna Gora je uspela da smanji prednost preko Vujovića i posle prvog poluvremena ostaje tri razlike za Srbiju.

6:2 – Ne dozvoljava Srbija Crnoj Gori da se približi! Nikola Jakšić je izborio peterac, a realizovao ga je Dušan Mandić, koji je upisao svoj drugi gol.

5:2 – Crnogorci su odlično odigrali igrača više i smanjili su prednost preko Konstantina Averke.

5:1 – Nastavljaju Delfini sjajno da igraju i u napadu i u odbrani. Strahinja Rašović je dao svoj drugi gol, a potom ukrao loptu u situaciji kada smo imali igrača manje.

I četvrtina:

4:1 – Uspela je Crna Gora da smanji rezultat i prva četvrtina je završena rezultatom 4:1.

4:0 – Đorđe Vučinić postiže novi gol, fenomenalan start meča za Delfine! Ovo je igra na koju su nas navikli vaterpolisti!

3:0 – Novi gol Srbije, Dušan Mandić povećava vođstvo! Srbija igra sjajnu odbranu za sada.

2:0 – Srbija je bolje otvorila meč i na startu je povela sa 2:0. Strelci su bili braća Rašović. Najpre je pogodio Viktor za 1:0, a potom je Strahinja povisio na 2:0. Moglo je da bude i ubedljivije, da je Strahinja Rašović posle odlično otplivane kontre pogodio zicer u jednoj akciji.

Pre meča:
Srbija je u prvom kolu savladala Japan sa 17:10, dok je Crna Gora posle peteraca bila bolja od Sjedinjenih Američkih Država, gde je u regularnom delu bilo 15:15.

Podsetimo, Srbiji polufinale i matematički osigurava vizu za Pariz, a postoji šansa da i četvrtfinale bude dovoljno, ukoliko u konačnom plasmanu budemo bolje plasirani od Hrvatske, Crne Gore, Italije i Rumunije

Srpski vaterpolista Radomir Drašović ističe da Crna Gora ima odlične golmane i šutere, da su fizički dobro pripremljeni, ali da i Delfini imaju svoje adute.

– Igrali smo sa Crnom Gorom više puta u proteklom periodu i nikada nije bilo lako. Dovoljno je da se podsetimo Fukuoke gde su na početku bili odlični vodili 5:0 da bi na kraju uspeli da preokrenemo rezultat i kroz peterce stignemo do četvrtfinala. Imaju odlične golmane, sa Lazovićem sam igrao, Ukropina, Radović, Mršić su kvalitetni šuteri. Mlada poletna ekipa, sigurno dobro fizički pripremljena. Sa druge strane i mi imamo adute, pripremili smo se za težak meč i verujem da imamo pravo da se nadamo uspešnom rezultatu – istakao je srpski vaterpolista Radomir Drašović za zvanični sajt saveza uoči ovog meča.

Selektor Crne Gore Dušan Matković istakao je da njegov tim mora da nametne svoj ritam ukoliko želi trijumf protiv Delfina.

– Srbija ima nekoliko izuzetno dobrih pojedinaca, naš cilj je da njih zaustavimo. Ključno je ipak da nametnemo naš ritam, jer smatram da Srbija to ne može da isprati – naveo je Matković.

(Telegraf.rs)