Akcija bh. policije: Pronađena 132 komada lažnog novca – evo kako ga prepoznati

Region

Akcija bh. policije: Pronađena 132 komada lažnog novca – evo kako ga prepoznati

Policijski službenici Sektora kriminalističke policije MUP-a Zapadno-hercegovačkog kantona, u sklopu kriminalističke istrage koju provodi MUP RS, vezano za izvršenje kaznenog djela „Krivotvorenje novca“ iz čl.205 st.1 KZ BiH su u svojstvu svjedoka saslušale više osoba sa područja kantona, kojom prilikom su iste dobrovoljno predale policijskim službenicima, 132 komada krivotvorenog novca u različitim apoenima.

Falsificirane novčanice konvertibilnih maraka su prepoznatljive po natpisu “lažni novac” ispisan pisanim slovima koji se nalazi na prednjoj strani u donjem lijevom kutu novčanice na mjestu gdje bi trebao da se nalazi potpis guvernera Centralne banke BiH i natpisom „samo za filmsku upotrebu replika kopija“ gdje bi trebalo pisati „Centralna banka BiH“ koji se ispisuje u dva reda u latiničnom i ćiriličnom pismu i nalazi se na vrhu zadnje strane novčanice.

Falsificirane novčanice su u apoenima od „10“, “20“, „50“, „100“ i „200“ KM.

Falsificirane novčanice eura su prepoznatljive po natpisu „lažni novac“ ispisan pisanim slovima koji se nalazi na prednjoj strani u gornjem lijevom kutu novčanice na mjestu gdje bi trebao da se nalazi potpis predsjednika Europske središnja banke i natpis „samo za filmske potrebe – replica not for use” na mjestu gdje bi trebala da stoji skraćenica Europske središnja banka na jezicima zemalja članica Europske unije. Falsificirane novčanice su u apoenima od „50“, „100“ , „200“ i „500“ EUR.

“Ovom prilikom apeliramo na građane da budu oprezni prilikom gotovinskog plaćanja da obrate pozornost na izgled novčanica, zbog mogućnosti da je dio krivotvorenih novčanica stavljen u opticaj u platnom prometu. Ukoliko primijete da se radi o falsificiranom novcu da o tome odmah obavijeste najbližu policijsku upravu”, navodi se u saopćenju.

radiosarajevo.ba