Da li je ovo slučajno? U samo nekoliko dana gorela dva Enjubova tržna centra na Novom Beogradu

Zanimljivosti

Za svega nekoliko dana u dva tržna centra u vlasništvu firme “Enjub” izbili su požari. Dok se o uzrocima požara još uvek zvanično ne zna mnogo, u javnosti se uveliko spekulište o spletu ovih “nesrećnih slučajnosti”.

Pre samo tri dana, naočigled Beograđana, za jedno prepodne izgoreo je veći deo čuvenog Kineskog tržnog centra u Bloku 70. To je bio treći požar u ovom objektu u poslednjih nekoliko godina.

I dok se miris gareži tamo još uvek oseća u vazduhu, sinoć je na Novom Beogradu izbio požar u još jednom tržnom centru, ovoga puta u Bloku 45. Širenje vatre zaustavili su vatrogasci koji su razvalili vrata prostorije u kojoj je sve počelo.

Ova dva tržna centra povezuje firma „Enjub“ iza koje stoji biznismen Dobroslav Bojović, odnosno njegova kompanija “Eneregoprojekt holding“.

Kako je naš portal već pisao, ona je, prema podacima iz katastra, zajedno sa vlasnicima lokala, vlasnik Kineskog tržnog centra, a ima i pravo korišćenja na zemljištu nad kojim se nalazi.

Takođe, i tržni centar „Enjub“ koji je sinoć goreo u vlasništvu je istoimene kompanije i vlasnika tamošnjih lokala. Takođe, i u ovom slučaju, „Enjub“ ima pravo korišćenja nad zemljištem na kom je tržni centar.

Zahvaljujući izmenama zakona, to pravo korišćenja sada može besplatno da konvertuje u vlasništvo.

Profesionalna upravnica u „Enjubu“: Požar zbog loših instalacija
Kako za „Vreme“ kaže Svetlana Mandić, članica Udruženja profesionalnih upravnika (br. licence 815), koja upravlja delom tržnog centra „Enjub“, do požara je došlo zbog instalacija u jednom lokalu.

Ona se osvrće i na medijske spekulacije da je požar namerno izazvan kako bi se gradio neki drugi tržni centar.

„Firma Enjub nije vlasnik te parcele ispod tržnog centra, već parcele pored gde je parking. Za to se veruje da će tu nići ili soliteri ili tržni centar, ali trenutno se ništa ne dešava“, tvrdi Mandić.

Kada je reč o sinoćnjem požaru i lošem stanju tržnog centra, Mandić dodaje da problem leži u nesavesnim vlasnicima koji izdaju lokale, bez ispunjavanja svojih obaveza.

„Enjub“ u pohodu na šest susednih parcela
Kako je naš portal već objavio, preduzeće Enjub neće samo besplatno doći do zemljišta na kom se nalazi Kineski tržni centar. Ta firma ima pravo korišćenja na još najmanje šest susednih parcela.

Enjub je inače preduzeće čija je pretežna deletnost “konsultantske aktivnosti u vezi sa poslovanjem i ostalim upravljanjem”.

Kako se navodi na sajtu Agencije za privredne registre, po 50 odsto udela u toj firmi ima “Energoprojekt holding” i preduzeće “Kulina DOO Eksport-import i reeksport”.

Energoprojekt” je velikim delom – od čak 43,6 odsto u vlasništvu kompanije “Napred razvoj”, čiji je krajnji vlasnik biznismen Dobroslav Bojović, koji obavlja i funkciju direktora u “Energorpojektu”. Osim njega, i država ima svoj udeo u toj kompaniji od 33,5 odsto.

Sa druge strane, vlasnici preduzeća “Kulina” su Miloš Ljujić i Stefani Kostić, dok je direktor Milan Krpović.

Kako su mediji pisali, Ljujić i Krpović su bili hapšeni zbog optužbi za prevaru sa kreditima Hipo Alpe Adrija banke. Ljujić je u februaru 2022. osuđen na četiri godine zatvora i novčanu kaznu od osam miliona dinara, dok je Krpović kažnjen na godinu dana kućnog zatvora i novčanu kaznu od 300.000 dinara.

nova.rs