(FOTO) Čiji su Matej, Marko, Luka i Jovan: Srbi u Celju u Sloveniji “svojataju” prve banjalučke četvorke

Zanimljivosti

Ovo leto Gospodnje nije moglo bolje početi. Na praznik Obrezanje Gospodnje i Svetog Vasilija Velikog, na svet su stigli četiri junaka Matej, Marko, Luka i Jovan, objavio je sveštenik Veselin Ristić, paroh SPC u Celju u Sloveniji.

Ova objava, popraćena čestitkama i lijepim željama, ispunila je radošću ne baš srpsku pravoslavnu zajednicu u Celju

–Velika je ovo radost za porodicu Petrović, za našu parohiju celjsku i za vaskoliki rod naš. Ovo su ti divni primeri kojima se trebamo ponositi i ugledati na njih. Dragim roditeljima ove četvorice junaka od srca čestitam – objavio je otac Veselin.

Zaredale su se poruke parohijana.

– Ponosni svi, a i mi Celjani, jer smo dobili 4 mala bića 4 parohijana i sugrađana – napisala je jedna vjernica na parohovom Fejsbuk profilu.

–Čestitke roditeljima, a njihovim sinovima dragi Bog da podari zdravlje, sreću i dug život. Mami brz oporavak i da se svi skupa vidimo u našoj crkvi u Celju – prokomentarisala je njena sugrađanka, takođe Srpkinja iz Celja.

I sve bi to bilo lijepo da Banjalučani ne tvrde da su ove četvorke njihove.

Ustvari, Matej, Marko, Luka i Jovan su i banjalučka i celjska djeca.

Njihovi roditelji su Banjalučani, ali se odselili u Celje gdje danas žive.

I za Celje i za Banjaluku ovo su prve četvorke u istoriji grada.

Na području Celja, slovenačkog grada sa dugom industrijskom tradicijom, živi oko 3.000 Srba, pravoslavnih vjernika, koji slave krsnu slavu i primaju sveštenike u svoje domove

Oni se okupljaju u staroj baroknoj katoličkoj crkvi Svetog Maksimilijana, koju je biskup celjski ustupui vjernicima Srpske pravoslavne crkve.

Većina srtpskih porodica u Celju je ou ovaj grad doselila još šezdesetih godina prošlog vijeka u doba SFRJ.

Jako su međusobno povezani, većina njih redovno dolaze u crkvu, a poslije molitve se okupljaju u malog prostoriji iza hrama, na druženju u kafu i kolače.

Sada jedva čekaju kršenje Mateja, Marka, Luke i Jovana Petrovića.

Naravno, ukoliko roditelji ne odluče da djecu krste u svom zavičaju.srpskainfo.com