Potresna ispovijest pretučene vozačice ZET-ovog autobusa: ‘Puknut će nekome film, napravit ćemo nešto nekontrolirano’

Region

Maloljetne djevojčice u nedjelju su napale i iscipelarile vozačicu ZET-ovog autobusa. ZET je potvrdio da se napad na vozačicu linije 176 Zagreb (Črnomerec) – Gornja Bistra dogodio u 14. siječnja oko 19 sati, na autobusnom stajalištu Sljemenska u Gornjoj Bistri.

Na mjesto događaja došla je policija, a iz tvrtke ne žele otkrivati više detalja s obzirom na to da se radi o maloljetnicima te da policija provodi istragu.

No napad su oštro osudili. ”Pozivamo nadležne institucije da poduzmu sve da se ovakvi napadi najstrože sankcioniraju te da djeluju na način da se spriječe eventualni budući napadi”, rekao je Marko Bogdanović, predsjednik Uprave ZET-a. Dodao je da su njihovi radnici ”vrlo često žrtve verbalnog ili fizičkog nasilja te ZET ima nultu stopu toleranciju prema bilo kakvom obliku nasilja”.

Cijelo vrijeme radili probleme
Napadnuta vozačica za HRT je ispričala da je skupina maloljetnika tijekom cijele vožnje u autobusu radila probleme.

”Nahrupe na mene jer sam otvorila vozački prostor da kažem putnicima kako bus ne ide dalje. Nahrupe na mene, ruše me, cipelare. Ja sam mislila da idu u moj vozački prostor sjesti, strah me bilo što je njihova namjera. Tu je bilo naguravanja, cipelarenja, rukama, nogama, ja sam ostala paf jer su to maloljetnice od kojih ne očekujete da će vas netko naguravati i nabijati kao vreću”, ispričala je vozačica Nada koja u ZET-u radi sedam godina.

‘Nekome će puknuti film’
Upozorila je da su vozači autobusa ugroženi. ”Mi vozači i mi smo ljudi. Puknut će nekome film, nemojte nas dovoditi u tu situaciju. Napravit ćemo nešto nekontrolirano jer i mi imamo svoje obitelji”, istaknula je.

Oglasio se i sindikat Zagrebačkog holdinga – ZET Zagreb iz kojega kažu da očekuju sankcije. ”Policija odradi svoj posao, ali onda dolazimo do državnog odvjetništva i rak rane cijeloga društva – to je pravosuđe. Ti postupci traju po nekoliko godina i onda šaljemo krivu poruku jer se to razvodni. Ovakvi slučajevi trebali bi se puno prije riješiti i sankcionirati jer ovo je stvarno nedopustivo”, poručio je predsjednik Sindikata Dražen Jović.

Koraci ka sigurnosti
Iz ZET-a kažu i da su nakon napada na prometne radnike početkom prošlog mjeseca, predstavnici sindikata, Uprave ZET-a i gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević pružili su podršku radnicima ZET-a. Dogovorili su, kažu, korake ka postizanju sigurnijih uvjeta za rad prometnog i kontrolorskog osoblja, poput postavljanja video nadzora na sve terminale te pružanja pravne i psihološke pomoći radnicima koji su pretrpjeli napade.

Uslijedio je i sastanak u Ministarstvu pravosuđa i uprave s ministrima Davorom Božinovićem i Ivanom Malenicom, na kojem je zatraženo da se napadi na radnike ZET-a i druge zaposlenike gradskih komunalnih poduzeća koji pružaju javnu uslugu, dok obavljaju svoju službenu dužnost, tretiraju kao kazneno djelo napada na službenu osobu. Dogovoreno je i da se uspostavi izravna komunikacija između policije i ZET-a, kako bi reakcija policije bila brza i učinkovita.

”Nažalost, fizički napadi na radnike ZET-a su u porastu, i od 7 počinjenih napada u prošloj godini, za njih 5 je podnesena kaznena prijava državnom odvjetništvu, a tijekom zadnjih 8 godina bilježimo ukupno 64 napada na vozače i 20 napada na kontrolorsko osoblje ZET-a”, kažu iz ove gradske tvrke. telegram.hr