AKO NE MOŽEŠ POMOĆI BAR PODIJELI…Vratimo Katarini osmeh na lice!

Region

BUDIMO HUMANI I POMOZIMO! Vratimo Katarini osmeh na lice! Humanitarna fondacija BUDI HUMAN – Aleksandar Šapić prikuplja novčana sredstva za Katarinu Satmari (2017).

Katarina je rođena kao zdrava beba 3840grama, sa visokom ocenom 9/10. Sa trinaest meseci joj je dijagnostifikovana teška genetska neuromišićna bolest Spinalna mišićna atrofija tip 2. Bolest se manifestuje progresivnim gubitkom osnovnih životnih funkcija kao što su hodanje, varenje hrane, gutanje i disanje. Bolest je vrlo brzo Katarini oduzela snagu u mišićima i oslabila funkciju pluća i celog tela.

Katarina sa osamnaest meseci prima jedinu dostupnu terapiju u Srbiji Spinrazu koja joj je zaustavila progresiju bolesti i daje boljitak, stoga Katarina može samostalno da sedi, da se hrani i koristi svoje ruke. Polako se vraća snaga i u nogama, počela je da ih pomera.

Međutim, na nesreću pored ove teške bolesti ona ima i veoma teško oštećenje sluha, toliko da i sa aparatima jako slabo čuje. Zbog toga i ne govori, osim par reči. Postoji mogućnost da skroz izgubi sluh.

Katarini su potrebni intenzivni fizikalni tretmani kako ne bi došlo do neželjenih deformiteta kičmenog stuba, ortopedska pomagala koja su izuzetno skupa, a neophodna, kao i defektološki i logopedski tretmani za razvoj govora, rad sa psihologom. Takođe su neophodna sredstva za suplemente, medikamente, komunikator, ortopedska pomagala, usluge personalnog asistenta, kao i lečenje u inostranstvu.

Olakšajmo Katarini život! Pored svega ona je jedna vesela, ljupka devojčica puna života što i njen osmeh i oči dočaravaju. Pomozimo joj da zadrži osmeh na licu.dnevne.net