Američki brod pogođen projektilom. Stigla prva reakcija Huta: “Širimo popis meta”

Svijet

Agencija za pomorske trgovinske operacije (UKMTO) izvijestila je o novom teškom incidentu u Crvenom moru. Kako su naveli, teretni brod je pogođen projektilom iz zraka nedaleko od jemenskog južnog lučkog grada Adena.

Američka mornarica potvrdila je da su rakete ispalili jemenski Huti, a brod je identificiran kao M/V Gibraltar Eagle, teretni brod za rasuti teret koji plovi pod zastavom Maršalovih Otoka, a u vlasništvu je i pod upravom SAD-a.

Pripadnici hutskog pokreta Ansar Alah, koji ima potporu Irana i kontrolira većinu jemenske obale Crvenog mora, napadaju komercijalne brodove u području za koje kažu da su povezani s Izraelom ili putuju prema izraelskim lukama, u akciji čiji je cilj podržati Palestince u ratu i Hamas u Gazi.

Američke i britanske snage odgovorile su prošlog tjedna izvođenjem desetaka zračnih i morskih napada na hutske ciljeve u Jemenu.

Huti su preuzeli odgovornost za napad na teretni brod u vlasništvu SAD-a. Vojni glasnogovornik skupine Yahya Sarea kazao je da su njihove pomorske snage provele vojnu akciju u kojoj su projektilima gađale američki brod u Adenskom zaljevu. Dodao je da neminovno slijedi odgovor na američke i britanske napade te da će svaki takav napad biti kažnjen.

Vlasnik broda: Pogođeni brod je oštećen, ali stabilan
Brod za rasuti teret Gibraltar Eagle pogođen je “neidentificiranim projektilom” dok je plovio 100 milja od Adenskog zaljeva i pretrpio je ograničenu štetu na skladištu, rekao je američki operater broda Eagle Bulk Shipping.

“Brod je pretrpio ograničenu štetu na skladištu tereta, ali je stabilan i napušta područje”, stoji u obavijesti operatera broda.

Potvrđeno je da su svi pomorci na brodu neozlijeđeni. Brod prevozi čelične proizvode, objavio je Guardian.N1INFO