Novaku Despotoviću iz Kikinde, zlato u Kazahstanu: Nole za matematiku, nego šta!

Region

KIKINDA- Najbolji matematičar, ali i košarkaš! Novak Despotović (16) iz Kikinde, učenik trećeg razreda Matematičke gimnazije u Beogradu, osvojio je zlatnu medalju na jubilarnoj 20. Žautikovskoj olimpijadi iz matematike, fizike i informatike u Kazahstanu.

O uspesima nekadašnjeg đaka generacije OŠ “Vuk Karadžić” pisali smo i letos, kad je postao prvak Srbije sa osvojenih 100 poena (A kategorija) i bljesnuo na međunarodnoj sceni. Tada se iz Bugarske vratio sa dve zlatne medalje, a doneo je i ovaj pehar.

U Kazahstanu je sa kolegama osvojio i bronzanu medalju na košarkaškom turniru, u okviru ove olimpijade iz matematike, fizike i informatike.

Naš sugrađanin je proglašen za drugog najboljeg košarkaša turnira, dok je u srpskom timu matematičara bio najmlađi član.

Ovo je, inače, treće po značaju takmičenje u svetu. Učesnici su tokom dva dana, u ponedeljak i utorak, na raspolaganju imali četiri sata za rešavanje zadataka. U petak su objavljeni rezultati koji su pokazali da je Novak od šest zadataka uradio pet, pa mu je zaista malo nedostajalo da postane apsolutni pobednik.

Nole planira da se ove godine oproba i na svetskoj matematičkoj olimpijadi IMO. U Kazahstanu je 20. Žautikovska olimpijada iz matematike, fizike i informatike okupila više od 700 učenika iz 17 država.gradski.online