Po cičoj zimi Adam i Dimitrije prodaju “ČAJ za 50 dinara” kako bi pomogli Nađi

Region

Dečaci Adam (8) i Dimitrije (11) prodaju čašu čaja po 50 dinara kako bi pomogli Nađi Marković, koja se leči preko fondacije Budi human.

Deca videla na fondaciji Budi human malu Nađu koja je bolesna i žele da skupljaju novac za njeno lečenje. Osmogodišnji Adam Stevanović i Dimitrije Jovanović koji ima 11 godina danas su kod prodavnice JYSK i prodaju čaj. Hladno je danas ali su ovi dečaci odlučni u svojoj nameri”, kaže za Niške Vesti Nataša Futselar Adamova mama

Ona dodaje da su dečaci danas sakupili oko 4.500 dinara.

Ovi dečaci su inspiraciju za današnju akciju imaju jer su pre četiri godine, kada se dogodila nesreća sa Dimitrijevim bratom, tada sakupljan novac za njega. Tada je rođeni brat od Adama Stevanovića organizovao prodaju sokova za Andrej Radulović kojem je bio potreban novac za operacije kičme.

Humanitarna fondacija BUDI HUMAN – Aleksandar Šapić prikuplja novčana sredstva za Nađu Marković (2020).

Nađi je odmah po rođenju dijagnostikovana bolest – recesivna distrofična epidermolysis bullosa, generalizovana teška forma (Q81.2 Epidermolysis bullosa hereditaria dystrophica recessive) zbog čega je odmah upućena u Univerzitetsku dečju kliniku Tiršova gde je tokom hospitalizacije (06.02.-02.04.2020) bila stabilnog opšteg stanja i dobro unosila obroke uprkos erozijama u usnoj duplji, a zbog anemije lečena je transfuzijama koncentrovanih eritrocita i nadoknadom albumina, kao i redovnim previjanjem i primenom lokalne i opšte antibiotske terapije.

Dete je napušteno odmah nakon postavljene dijagnoze od strane roditelja koji su odbili da budu staratelji. Tokom 2021. godine smeštena je u hraniteljsku porodicu, a do tada je bila hospitalizovana u više zdravstvenih ustanova (UDK Tiršova, OB Čačak, KDV UKC). Tokom lečenja je predložena fizikalna terapija u cilju sanacije kontrakture u skočnom zglobu. Učinjena je pasaža jednjaka i gastroduodenuma krajem januara 2022. godine, a usled stenose jednjaka operisana je u maju 2023. godine na klinici u Salzburgu u cilju proširenja jednjaka, za koju je deo sredstava obezbedila lokalna uprava grada Čačka i privrednici Čačka, a preostali deo hraniteljica.

Nađa je više puta hospitalizovana radi korigovanja anemije, a preporučen je intenzivan tretman kože i generalizovanih erozija i korišćenje zavoja kako bi se sprečilo spajanje prstiju. Usled deformiteta levog stopala i nemogućnosti samostalnog hodanja preporučuje se nošenje ortopedskih pomagala koje je nemoguće koristiti usled oštećenja kože. Neophodna joj je hiperkalorijska i hiperproteinska ishrana kao i redovne kontrole.

Usled saznanja da kompanija “Krystal Biotech” u Americi proizvodi lek “Vyuvek” koji može u značajnoj meri poboljšati kvalitet života osobama sa ovom bolešću, za koji su potrebna značajna finansijska sredstva koja Nađina hraniteljica koja je i njen staratelj nije u mogućnosti sama da obezbedi pa se obraća svim ljudima koji su u mogućnosti da pomognu, da Nađi omoguće život bez bola.

Sredstva su potrebna za lečenje u inostranstvu, dodatne medicinske usluge, specijalističke preglede, putne troškove i troškove smeštaja.

Za Nađin život bez bola! Budimo humani! Pomozimo Nađi! niskevesti.rs