Roditelji iz Srbije su dobili četvorke: Tri kćeri su teško bolesne, imaju malo vremena

Region

Roditelji Marija i Đorđe Gaćeša iz Srbije su dobili četvorke, no dijagnoza ih je shrvala. Tri kćeri su teško bolesne.

Četiri djevojčice – Iris, Inda, Irina i Ina, kćeri Marije i Đorđa Gaćeše iz Beograda, nalaze se pred jednim od najtežih životnih izazova, dijagnosticirane su im tri cerebralne paralize.

Roditelji pet djevojčica, najstarije Iskre i malenih četvorki, kažu da je u ovom trenutku najvažnije da Iris, Inda i Irina krenu na transplantaciju matičnih stanica, za što im je, prema sadašnjim informacijama, potrebno ukupno ukupno oko 65.000 eura za po tri ciklusa za njihove tri kćeri. Prošli su mukotrpan put do dijagnoze.

“Jedva smo došli do točke kada smo trebali napraviti magnetsku rezonancu, a kad smo je konačno napravili, svi su rekli: “Što ste čekali godinu i pol?!” Mogli bismo napisati knjigu o tome što se događa kod nas i kroz što smo prolazili i što bi se moglo i trebalo promijeniti, ali trenutno nam je jedino važno da se transplantacija matičnih stanica za njih troje obavi što prije”, kažu Đorđe i Marija Gaćeša.

Bilo je trenutaka kada su im suze same lile. Marija vjeruje da će matične stanice pomoći, a sve drugo što se još bude pojavilo kao mogućnost su spremni probati, jer im je jedino bitno zdravlje djece. Mnogo bi im značila podrška, pošto je transplantacija skupa i nemaju potreban novac.

Potrebna im je hitna transplantacija matičnih stanica
“Jako je važno da se transplantacija matičnih stanica obavi što prije, do njihove druge godine, dok se mozak još ubrzano razvija. Od njih četvero, samo je Ina dobro… ona nam je uzor kakve bi sve trebale biti, a nisu. Ina sjedi i hoda, samostalna je. Iris se počela dizati po namještaju, skače po kući kao zečić, ali ne može sjediti još sama. Inda i Irina samo leže. Ne mogu sjediti bez oslonca. Kad smo htjeli razgovarati s doktoricom o opisu magnetske rezonancije glave, doktorica je rekla da prema opisu izgledaju kao tri biljke. Pokazala sam mu snimke i fotografije što su i što sve mogu jer su ipak bolje u odnosu na to, a sve zahvaljujući stalnom radu s njima i fizikalnoj terapiji”, kaže Marija Gaćeša.

U hranilici dok sjede i kad ih netko prvi put vidi, nikad ne bi mogao vidjeti da cure imaju problem. No, kada su na parketu i kada se uzmu u obzir njihove mogućnosti, postaje jasno. Prema riječima njezinih roditelja, Inda je vrlo tvrdoglava, te su sigurni da će se dobro snaći u usporedbi s Irinom koja je lošija.

“Vidim je samo s ozbiljnim problemom, ali jako vjerujem u matične stanice. Neka budu 10 posto bolje i to je nešto. Najvažnije nam je da matične stanice ne mogu ništa naškoditi. Čak i ako nema značajnog motorički napredak, trebali bi imati bolji imunitet i bolji kognitivni razvoj, što je također važno“, kaže majka.

U međuvremenu, čekajući preglede i kontrole u zdravstvenim ustanovama, svi u obitelji Gaće bili su zaraženi nekom od viroza koje haraju posljednjih mjeseci, a tijekom 2023. godine u bolnici su bili najmanje tri mjeseca.

Rujan im je bio posebno težak jer su prošli kroz visoku temperaturu koja je stvarala velike probleme, a nakon izlaska iz bolnice imali su i trbušnu virozu.

“Praktično samo 1. i 30. rujan su bili dani kada smo bili zdravi i kada nismo bili kod doktora. Od 2. do 29. rujna smo non-stop bili na pregledima, kontrolama ili je netko ležao u bolnici. Bukvalno! Sada sve mora da se okrene ove godine! Nadamo se najboljem i dalje vjerujemo da tko u čuda vjeruje, taj čuda i stvara! Apsolutno imamo vjeru da će biti dobro! Nismo se prepustili očaju, niti smo utučeni možda koliko bi neko drugi bio u našoj situaciji, ali da je teško, teško je. Međutim, opet kažemo: ne predajemo se!”, poručuju roditelji, prenosi Kurir.

Mi upućujemo Bogu naše molitve i šaljemo blagoslove ovoj obitelji! novizivot.net