Ne treba da te plaše moje riječi, več moja tišina – Moja šutnja je opasnija od mojih riječi

Zanimljivosti

Ne brini se kada strastveno izražavam svoje emocije prema tebi, kada svoj bijes pretvaram u glasne riječi ili te optužujem.

Ne brini se ni kada ti pišem dugačke eseje, objašnjavajući ti zašto sam povrijeđena ili ljuta. I ne brini se kad te budim usred noći, zbog boli koju osjećam. Ne brini se ni kad čuješ kako plačem zbog nečega što si mi rekao ili uradio.

Vidiš, sve te reakcije su zapravo izraz ljubavi. Sve to ukazuje na čežnju za tvojom pažnjom, na želju da osjetiš koliko ti značiš za mene. To su dokazi koliko ti je stalo do mene, i koliko ja tebe volim. Ali, zabrini se onda kada postanem tiha. Kada riječi prestanu teći iz mene, i kada se prestanemo svađati.

Zabrini se kada prestaneš čuti moje kucanje na vratima usred noći, i kada prestanem plakati. Zabrini se kada moj odgovor izostane, kada prestanem govoriti i kad prestanem reagirati. Jer to je znak da ne osjećam više istu strast prema tebi. To znači da nisi više vrijedan mog bijesa, mojih reakcija ili mojih riječi. To znači da se plamen koji si nekad koristio da rasplamsa moju strast sada ohladio.

Moj osjećaj praznine i tišine prema tebi može biti puno opasniji od svih mojih riječi. To je tišina koja govori da nisi više centar mog svijeta. Razumijem, volim govoriti, volim izražavati svoje osjećaje riječima. Volim ih koristiti da bih ti prenijela svoju ljubav, svoje duboko razmišljanje i iskrene emocije. Ali ne volim tišinu. Ne volim ono što ostaje neizrečeno, nevolim osjećaj da se gube u šutnji.

Moje riječi su izraz mog srca, dok je tišina moj način da se udaljim. Moja šutnja znači da sam izgubila interes prema tebi. Ona znači da moje riječi nisu vrijedne truda, da nisam spremna ulagati energiju u komunikaciju s tobom. To je znak da odustajem, da prestajem brinuti. Moja šutnja je odgovor na tvoju ravnodušnost, na tvoj nedostatak reakcije.

Tako da, nemoj se plašiti kada se žestoko svađamo ili kada izlazim iz sebe. To je znak da želim da me shvatiš, da želim da ti bude važno. Ne plaši se suza koje prolivam pred tobom, one su znak da ti značiš mnogo za mene. To su suze koje govore da se borim za nas, da želim da ostanemo zajedno.

Ali, uplaši se kada sve utihne. Strahuj od dana kada ne bude više tih svađa i iskrenih emocija. Boj se trenutka kada se moj smijeh pretvori u hladnu tišinu. Jer to znači da sam prihvatila da odlazim, da sam spremna nestati iz tvog života. Moja šutnja je upozorenje da je sve gotovo, da su emocije izbledjele i da više nismo ono što smo nekad bili. svezazenu.net