Bh. burek našao se u top 10 najboljih doručaka na svijetu za 2023. godinu

Region

Svojevrsna enciklopedija okusa, tradicionalnih jela, lokalnih namirnica i autentičnih restorana, Taste Atlas, svrstao ga je na osmu poziciju liste koja broji ukupno 100 specijaliteta.

“Uprkos turskom porijeklu, ovo jelo je evoluiralo u ponosni dragulj bosanske nacionalne kuhinje. Iako većina mještana tvrdi da se samo burek sa mljevenim junećim mesom može nazvati burekom, isto jelo se pojavljuje i sa drugim nadjevima”, navodi ova stranica, te pojašnjava da su „druge sorte“ poznate pod različitim nazivima: sirnica (svježi sir), zeljanica (špinat), krompiruša (krompir).

Za one koji ne znaju, pojasnili su da se burek peče umotan u oblik puža i takav tip se obično nalazi u pekarama, dok ga tradicionalni restorani često prave u obliku pite, koja se prije serviranja reže na četvrtine.

“Jelo je izuzetno popularno na cijelom Balkanu, iako je u Bosni i Hercegovini kulturni značaj ove svakodnevne namirnice neuporediv i najbolje je sažet u brojnim lokalnim poslovicama koje govore da ako žena može napraviti dobar burek, ima pravo na brak”, piše Taste Atlas, odnosno kako se to u narodu kaže ako ne znaš pitu napraviti, ne možeš se udati.

Osim bureka, na ovoj listi na 29. mjestu se našla zeljanica, na 31. sirnica, krompiruša na 58. odmah iza nje je kljukuša, a pura s lučinicom na 64. je mjestu top 100 doručaka na svijetu.

Inače, najboljim doručkom na planeti proglašena je komplet lepinja iz Užica.
RVK