Samohrana majka provalila u gradski stan u Zagrebu. Sud: Ima pravo na dom

Region

OPĆINSKI sud u Novom Zagrebu odbio je tužbu Grada Zagreba protiv samohrane majke koja je s 5-godišnjim djetetom provalila stan u gradskom vlasništvu, promijenila bravu i sad tamo živi. Grad je podigao tužbu protiv nje tražeći da “nekretninu preda Gradu, slobodnu od stvari i osoba”, uz zahtjev za naknadu parničnih troškova, javlja Telegram.

Majka je u svom iskazu navela da nema gdje živjeti, da je zaposlena i da uredno plaća režije koje dolaze na njeno ime te da je pokušala regulirati svoj odnos s Gradom Zagrebom, ali bezuspješno. Kazala je i kako su se u stanu, kada se u njega uselila, nalazili samo tuš-kabina, umivaonik i WC školjka te da ga je uredila.

Sud stao na stranu majke
Istaknula je i kako još ima dvoje djece koja su smještena u dječjem domu i koja bi trebala doći živjeti s njom, ali da mora imati riješeno stambeno pitanje. “Iz navoda majke proizlazi da ista tvrdi da bi iseljenjem izgubila jedino mjesto s kojim može živjeti sa svojim maloljetnim djetetom, pa se stoga njeni navodi mogu smatrati isticanjem prigovora prava na dom”, navodi sud prihvaćajući njezin iskaz.

Sud je, između ostalog, zaključio da samohrana majka spada u socijalnu kategoriju građana koja pokušava promijeniti svoju situaciju zaposlenjem. “S druge strane se radi o jedinici lokalne i područne samouprave koja ne dokazuje nužnost iseljenja tuženice u smislu ekonomske nužnosti (prodaja stana ili davanje u najam po tržišnim uvjetima).

Zato u ovom postupku sud daje prednost pravu na dom majke u odnosu na pravo vlasništva Grada Zagreba te prihvaća osnovanim istaknuti prigovor prava na dom”, ističe se u presudi koja je nepravomoćna i na koju se Grad Zagreb može žaliti.

index.hr