Ana je Petru rodila sa 680 grama, a onda je krenula lavovska borba: Visok pritisak u trudnoći nosi rizik

Zanimljivosti

Petra Radošević (9) svoj život započela je malo drugačije od ostalih beba, od prvog dana krenula je u borbu kako bi danas bila zdrava i razigrana devojčica. Rođena je u 28. nedelji, teška svega 680 grama i dugačka 34 centimetara. Međutim, pre nje, pravu bitku vodila je njena majka Ana koja je prešla trnovit put da bi na svet donela njenu hrabru devojčicu.

Petrina mama u 21. nedelji trudnoće dobija dijagnozu koja je strah svake trudnice – preeklampsiju, a kako je u ispovesti za Telegraf otkrila od samog starta njena trudnoća bila je visokorizična.

“Prvo mi se pojavio hematom, pa trombozirana vena preko stomaka, te sam dosta ležala u bolnici jer mi je trudnoća bila visokorizična. Doktori su me sve vreme pratili i u 21. nedelji ustanovili preeklampsiju” kazala je naša sagovornica.

Ova hrabra žena shvatila je da život svog deteta, ali i sebe mora uzeti u svoje ruke i odlučuje da trudnoću umesto u Crnoj Gori gde je do tada vodila, nastavi u Beogradu u GAK Narodni front.

“Sve vreme su brinuli o meni, davali mi terapiju, merili pritisak i odlagali porođaj koliko god je bilo u njihovoj moći, jer je jedini lek za preeklampsiju porođaj”, priča nam Ana.

Iako uplašena, dosta se edukovala i čitala kako bi dala sve od sebe da njeno dete preživi, zajedno sa doktorima koji su se svim snagama trudili da spasu i Anu i Petru. Nažalost, za Anu porođaj nije bio isti kao za mnoge žene, ona nije imala prvi kontakt “koža na kožu” sa svojom bebom koji svakoj majci ostavi poseban trag u srcu, već od samog starta biva odvojena od svoje devojčice. Ipak potez jedne doktorke nakon porođaja pamtiće dok je živa.

“Nakon porođaja mene su prebacili na intenzivnu negu, a Petru su stavili u transportni inkubator i spremali su njen prebačaj na Institut za neonatologiju. Kada su krenuli ka sanitetu jedna doktorka prošla je pored moje sobe kako bih je samo videla na trenutak i to mi je dalo najveću snagu”, priseća se Ana.

Kako naša sagovornica navodi, najteži trenuci nastupili su kada je sa intenzivne nege prebačena na odeljenje gde su bile ostale porodilje koje su svoju decu mogle da viđaju i doje, a njena Petra bila je daleko od nje. Zato se Ana odlučila na drastičan potez.

“Nakon 9 dana sam na lični zahtev i potpis otišla na dva sata do Instituta da vidim moju Petru, tada sam je i prvi put dodirnula. Taj osećaj nikada neću da zaboravim i to kako se ona tada umirila”, priča nam ova hrabra majka.

Za porodicu Radošević uslediće duga i teška četiri meseca i svakodnevno posećivanje Instituta za neonatologiju, gde se Petra nalazila i grčevito borila za svoj život.

Četiri meseca je bila na Institutu, od toga 3 u inkubatoru. Prošla je kroz 4 sepse i retinopatiju, tj. privremeno slepilo, koje većina beba koje su manje od 1 kilograma ima”, navodi majka i dodaje da je bronhopulmonalna displazija jedina posledica koju Petra ima zbog nedevoljnog razvitka pluća.

“Imala je i dve operacije nosa jer je septum bio oštećen kanalima sa kiseonik koji je primala”.

Ipak, Ana ističe da joj je pored ogromne podrške koju je dobijala od porodice i prijatelja, najveći “spas” bio doktor Aleksandar Stoiljković i sve sestre koje su bile divne prema njoj.

“On me je umirivao, divan čovek, a sestre su pravi anđeli, toliko vode računa o deci i gledaju ih kao svoju”, kaže naša sagovornica.

Petra svake godine, kako tvrdi njena mama, posećuje Institut na dan prevremeno rođenih beba i javi se svima.

“Svi je se sećaju, ali je bitno reći da je njen život i naš i njihov uspeh”, priča Ana.

Gospođa Radošević na kraju razgovora poručila je svim mama koji se nalaze u istoj situaciji u kakvoj je ona bila da je ključ svega dobro informisanje.

“Ono što je meni pomoglo su prave informacije u pravo vreme. Ako neka trudnica primeti skok pritiska neka se odmah javi lekaru, jer preeklampsija uz pravilno lečenje može da se kontroliše”, ističe.

Kako nam je ova hrabra majka otkrila, njoj je najviše pomoglo udruženje roditelja prevremeno rođene dece “Mali div” koje broji preko 10 hiljada članova na fejsbuku.

“Tu se nalaze i lekari i terapeuti, svi sa istim iskustvom, iz njihovih objava može mnogo toga da se sazna”, poručila je Radoševićeva.dnevne.net