DA LI VAM SE DEŠAVA DA SE PROBUDITE NEPOSREDNO PRIJE ALARMA?

Zanimljivosti

Vjerovatno vam se dešavalo da se probudite neposredno prije nego što vaš alarm počne da svira. Vaš organizam ima super moći i budi vas prije alarma, kako vas on ne bi stresirao!

U centru vašeg mozga, nalazi se nakupina nerava koja se naziva suprahijazmatično jezgro.

To jezgro nadgleda sat vašeg tijela odnosno cirkadijalni ritam. Određuje kada se osjećate pospano, a kada se osjećate budno.

Kontroliše vaš krvni pritisak, tjelesnu temperaturu i osjećaj za vrijeme. Ono pretvara vaše tijelo u fino podešenu mašinu.

Ta mašina voli predvidljivost. Vaše tijelo je najefikasnije kada postoji rutina koju treba slijediti.

Dakle, ako spavate u isto vrijeme svake noći i budite se u isto vrijeme svako jutro, vaše tijelo zaključava to ponašanje. I tu stvari dolaze do nauke.

Vaš ciklus spavanja i buđenja reguliše protein koji se zove PER. Nivo proteina raste i opada svaki dan, dostižući vrhunac uveče i naglo opada noću.

Kada su nivoi PER niski, vaš krvni pritisak pada, otkucaji srca se usporavaju, a razmišljanje postaje maglovito. Postaješ pospan.

Ako pratite marljivu rutinu spavanja – budite se u isto vrijeme svakog dana – vaše tijelo uči da poveća nivoe PER na vrijeme za alarm.

Otprilike sat vremena prije nego što bi trebalo da se probudite, nivoi PER rastu (zajedno sa tjelesnom temperaturom i krvnim pritiskom).

Da biste se pripremili za stres buđenja, vaše tijelo oslobađa koktel hormona stresa, poput kortizola. Postepeno, vaš san postaje sve lakši i lakši.

I zato se budite prije alarma. Vaše tijelo mrzi vaš budilnik. Potresno je i stresno. I uništava sav taj naporan rad. Pobjeđuje svrhu postepenog buđenja.

Dakle, da ne bi bilo ometano, vaše tijelo čini nešto nevjerovatno: počinje da povećava PER i hormone stresa ranije uveče.

Vaše tijelo dobija prednost tako da proces buđenja nije prekinut. Toliko je precizan da se vaši kapci otvaraju nekoliko minuta – možda čak i sekundi – prije nego što se alarm oglasi.

Pa… može se reći da imamo supermoći onda?

Postoje dokazi da se i sami možete probuditi na vrijeme. Naučnici za spavanje sa njemačkog Univerziteta u Lubeku zatražili su od 15 volontera da spavaju u njihovoj laboratoriji tri noći.

Jedne noći, grupi je rečeno da će se probuditi u 6 ujutro, dok je druge noći grupi rečeno da će se probuditi u 9 sati ujutro.

Ali istraživači su lagali – ionako su probudili volontere u 6 ujutro. I rezultati su bili zapanjujući.

U danima kada su spavačima govorili da će se probuditi rano, njihovi hormoni stresa su se povećavali u 4:30 ujutro, kao da su očekivali rano jutro.

Kada je spavačima rečeno da će se probuditi u 9 ujutro, njihovi hormoni stresa se nisu povećali – i probudili su se užasnutiji.

Drugim riječima, naša tijela bilježe vrijeme za koje se nadamo da ćemo započeti dan i postepeno nas pripremaju za svijest – piše Džef Hau.
Uzgred, ako se ne probudite prije alarma, vjerovatno ne spavate dovoljno – ili ne spavate po dosljednom rasporedu.

Buđenje u različito vrijeme radnim danima i vikendom može brzo da vam pokvari sat. Bez ikakve dosljednosti, vaše tijelo možda neće znati kada da ustane.

Dakle, kada vaš alarm počne da vrišti, osjećate se ošamućeno i mrzovoljno.

hayat.ba