RHMZ upravo izdao upozorenje – za ovo baš nismo spremni

Region

Velika količina padavina.

Nakon niza dana s prolećnim temperaturama, sledi surov obrt kad su vremenske prilike u pitanju. Republički hidrometeorološki zavod upravo je izbacio upozorenje na veliku količinu padavina (za 14.12.) i nove snežne padavine.

„Danas (14.12.) oblačno i hladnije sa kišom, a na jugozapadu, jugu i jugoistoku i sa većom količinom padavina od 20 do 40 mm za 12 h.

U petak (15.12.) u brdsko-planinskim predelima na jugozapadu, jugu, jugoistoku i istoku Srbije padaće sneg, koji se krajem dana i tokom noći sa padom temperature očekuje ponegde i u nižim predelima. Slab sneg će padati u ovim predelima i u subotu ujutru i pre podne pa će u nižim predelima doći do formiranja, a u brdsko planinskim predelima formiranja i povećanja visine snežnog pokrivača. U višim predelima se do subote (do 16.12.) ukupno očekuje od 10 do 20 cm snega, lokalno i više, a u nižim oko 5 cm“, ističe se u upozorenju objavljenom na sajtu RHMZ u 10 sati.

Na snazi su žuti i narandžasti meteoalarm.

Kako je ranije najavljeno, ujutru i pre podne u većem delu zemlјe oblačno mestimično sa kišom, a samo na severu suvo. Na području Beograda danas pre podne kiša slabog do umerenog intenziteta. Posle podne slablјenje i prestanak padavina.

U Srbiji će danas biti oblačno i hladnije, sa kišom, osim u Vojvodini gde se prestanak padavina očekuje još ujutru. Veća količina padavina, od 20 do 40 mm u roku od 12 sati, očekuje se pre podne na zapadu, a u drugom delu dana na jugozapadu, jugu i jugoistoku Srbije, saopštio je RHMZ, prenosi Tanjug.

Posle podne u brdsko-planinskim predelima jugozapadne, a tokom večeri i noći i južne i jugoistočne Srbije, očekuje se prelazak kiše u sneg, uz formiranje, odnosno povećanje snežnog pokrivača. Duvaće slab i umeren severozapadni vetar.

Dnevna temperatura bez većeg kolebanja od 7 do 11 °C, samo će u Timočkoj Krajini ujutru biti hladnije oko 3 °C.

U Beogradu će biti oblačno i hladnije, povremeno sa kišom, uz slab i umeren severozapadni vetar. Posle podne prestanak padavina. Dnevna temperatura bez većeg kolebanja oko 9 °C.

nova.rs