Partizan i dalje gazi jako! Žalgiris bez problema pao u Kaunasu za četvrtu vezanu pobedu crno-belih u Evroligi

Region

Fenomenalna pobeda za crno-bele u Litvaniji

Košarkaši Partizana nastavili su fenomenalnu seriju pobeda u Evroligi! U Kaunasu su protiv Žalgirisa odigrali jednu od napadački boljih mečeva u evropskom takmičenju ove sezone i gotovo da su imali kontrolu nad utakmicom svih 40 minuta, što je rezultovalo devetim trijumfom i daljim usponom na tabeli – 85:93!

Prvih 20 minuta Partizana u Kaunasu bio je napadački najbolji segment igre crno-belih ove sezone u Evroligi. O tome svedoči samo jedna izgubljena lopta, koja se desila bukvalno u poslednjem minutu prvog poluvremena. Lopta je išla vrlo lepo, trojke su takođe služile crno-bele i to je bio razlog ubedljive prednosti.

Na sve to, Kevin Panter je imao svoje veče, jer je pogodio prve četiri trojke koje je “ispalio” i sve to vodilo je Partizan ka velikoj prednosti u Kaunasu. Sa druge strane, Žalgiris je mogao da se osloni samo na šut sa distance, dok druge stvari nikako nisu mogle da se nazovu dobrim u timu Kazisa Maksvitisa.

Iako se Žalgiris borio na sve moguće načine da se vrati u meč, na kraju je tim Željka Obradovića uspeo da odoli svim njihovim naletima i da slavi jako važnu pobedu u Litvaniju, inače četvrtu uzastopnu u međusobnim okršajima.

Najefikasniji igrač u Partizanu bio je Kevin Panter sa 22 poena, pratio ga je Pi Džej Doužer sa 16 uz sedam skokova i četiri asistencije, dok je Džejms Naneli završio na 14, Zek Ledej dodao jedan manje, a Bruno Kaboklo postigao 12.

Sa druge strane, za Žalgiris su se istakli neverovatni Kinan Evans sa 33 poena, kao i Rolands Šmits sa 18, dok je preostali dvocifreni bio Tomas Dimša sa 11 poena.

Već od samog starta je Partizan bio na pravoj stazi. Posle uvodnih pet minuta, čvrste odbrane i jako dobrog napada, crno-beli su imali +10 i naterali su Maksvitisa da reaguje. Zeleni iz Litvanije su se samo na trenutak prenuli, ali su u poslednjem minutu ovog perioda sebi dopustili veliku grešku.

Pogodio je Panter trojku, a paralelno je fauliran Tristan Vukčević pod košem, pa je i on dobio bacanja i pravo niotkuda su crno-beli imali +8 na kraju uvodne deonice, što nije bio kraj dobre serije gostujućeg tima u Litvaniji.

Jer Partizan je i u drugoj deonici dominirao u svakom smislu. Postavljalo se pitanje samo da li će crno-beli uspeti da dobace do 60 poena za 20 minuta. Vodili su u nekoliko navrata sa tada maksimalnih +16, a pored Pantera raspucani su bili i Kaboklo, ali i Džejms Naneli, pa je Željko Obradović zaista mogao da uživa u igri svojih košarkaša, koji su na odmoru vodili sa 14 poena razlike.

Ipak, treća deonica donela je manji pad u igri Partizana. Crno-beli dopustili su svojim greškama Žalgirisu da se u jednom momentu i potpuno vrati u igru, pošto je litvanska ekipa prišla na dva poseda zaostatka. Međutim, TV tajmaut koji se dogodio na polovini ove deonice kao da je poremetio domaće, jer je crno-beli tim posle toga opet vezao seriju 8:0 i odlepio se na solidnih +12 pred završnih 10 minuta.

U poslednjoj deonici nije bilo promena. Partizan je zadržao apsolutno dovoljan nivo igre da održi prednost na zadovoljavajućem nivou i da ne dopusti Žalgirisu da unese bilo kakvu dramu u Kaunasu.

Važan trijumf za crno-bele, ukupno četvrti vezani u Evroligi, čime su došli do osmog u zbiru. U sledećoj nedelji, Partizan je na španskoj turneji i prvo će ići na noge Valensiji, pa Real Madridu. Sa druge strane, Žalgiris ostaje na skoru 5-9.

STATISTIKA MEČA
Žalgiris Kaunas – Partizan 85:93 (21:29, 23:29, 20:18, 21:17)

Dvorana: Žalgirio Arena, Kaunas

Gledalaca: 15.000

Sudije: Saša Pukl (Slovenija), Emilio Perez (Španija), Nik Van de Brek (Holandija)

Žalgiris Kaunas: Evans 33, Hejs 6, Giedraitis 5, Šmits 18, Birutis 3, Holins 3, Samner 2, Butka, Dimša 11, Lavrinovičijus 4, Ulanovas

Partizan: Vukčević 4, Ledej 13, Drezgić, Koprivica 3, Panter 22, Smailagić 7, Jaramaz, Naneli 14, Anđušić, Doužer 16, Ponjitka 2, Kaboklo 12

TOK MEČA
IV ČETVRTINA

10. minut (85:93) – Stavlja tačku Džejms Naneli na ovaj meč. Trojka! Pogodak Dimše, pa izgubljena lopta Pantera… Evans je promašio, lopta je za Žalgiris i dalje. Nema sada koša i to je skok za Kabokla. Nema pogotka za Pantera, skok za Kabokla. Nema trojke Nanelija. Pogodak Evansa za tri. Potom još jedno bacanje Dimše do kraja i to je to.

8. minut (79:90) – Nova dva poena Kabokla, i to nakon što je Holins promašio trojku. Tajmuat Kazisa, poslednji na ovom meču. Tri bacanja za Evansa, sve je pogodio posle faula Ponjitke. Srećom nije se dobro sada snašao litvanski tim i posed je za crno-bele…

6. minut (76:88) – Poeni Rolandsa Šmitsa. Onda dva ofanzivna skoka Partizana. Koraci Alena Smailagića. Nije se na vreme oslobodio lopte. Gubi loptu Dimša, lopta mu je ispala iz ruku. Doužer ide do kraja i imaće dodatno slobodno bacanje, svira faul sudija iz Holandije. Pogađa i njega. Ali Šmits daje trojku… Dva bacanja za Kabokla, kasnio je Šmits. Pogodio ih je. Evans je opet dao dva poena, sada je na 27.

4. minut (69:83) – Zakucavanje Mateuša Ponjitke! Niko ga nije pratio! Faulira Panter sada i prekida akciju Litvanaca. Dobiće dva penala Evans koji je najopasniji igrač domaćih. Pogodio je oba penala. Onda malo konfuzije na drugoj strani, posle svega faul Ulanovasa nad Doužerom. Opet je Naneli siguran, opet je +14 i opet Kazis Maksvitis traži minut odmora.

2. minut (67:79) – Nema poena iz prvih poseda za Litvance i Partizan. Onda nova greška domaćih. Naneli je dao dva poena sa linije penala. Evans je ostao sam na šutu za tri i pogodio je ovaj šut. Tehnička greška klupi Žalgirisa. Saša Pukl nije želeo da sluša pridike Litvanaca, a Kevin Panter je pogodio bacanje.

III ČETVRTINA

10. minut (64:76) – Ledej će ići na liniju za slobodna bacanja. Evo dodatna dva poena za Partizam. Sada će biti faul u napadu. Hejs je zaradio ličnu grešku. Ledej je prošao do kraja! Samner promašuje, Ledej hvata loptu. Panter ipak nije pogodio, pokušao je brzu realizaciju. Izbuljena lopta Samnera. Ledej nije prošao pored Lavrinovičijusa. Šmits nije pogodio trojku, ali je tu Lavrinovičijus da popravi promašaj. Nema koša Kevina Pantera i biće +12 pred završnu deonicu.

8. minut (62:72) – Promašio je bacanje Doužer, prvi put večeras. Drugi put je precizniji. Kinan Evans je pogrešio, gazio je aut liniju. Ide trojka Zeka Ledeja uz zvuk sirene! Umalo Litvanci da izgube loptu… Giedraitis nije pogodio, onda zakucava Smajli! Sjajno! Opet je +14, idemo na tajmaut Kazisa Maksvitisa! Nema trojke Lavrinovičijusa, ali ima ofanzivnog skoka za Žalgiris. Opet lopta za domaće. Sudija Van de Brek svira faul Smailagiću, ali ne priznaje poene Hejsu. No traži čelindž sada Kazis Maksvitis. Ipak koš važi. Željko Obradović ne može da veruje šta mu priča Saša Pukl… Još će dva bacanja imati Samner. I njih će pogoditi.

6. minut (58:66) – Koš Pantera, potom i prekršaj Kabokla na drugoj strani. Nesporazum u odbrani, pa Evans ima dva bacanja. Prvo promašuje, drugo pogađa. Gubi loptu Koprivica, nema poena za Partizan, ima za Žalgiris, sada je samo šest razlike. Balša Koprivica sa novom greškom. Faul u napadu. TV tajmaut. Srećom izgubljena lopta Litvanaca. Faul Evansa nad Ledejom za dva bacanja. Zek je pogodio oba. Faul Hejsa nad Doužerom za nova dva bacanja svira arbitar Van de Brek.

4. minut (55:62) – Sada opet izgubljena lopta, nije gledao Kaboklo da će dobiti pas. Dimša je pogodio trojku. I imaće još jedan posed, jer je faul bio pod košem. Dimša sada ne pogađa trojku. Opet gubi Partizan loptu. Ide trojka Evansa. Žalgiris je opet na jednocifrenom minusu. Fauliran je Smailagić od strane Lavrinovičijusa za dva bacanja. Smajli je ubacio prvi penal, a potom je drugo promašio. Idu poeni za Žalgiris sa distance…

2. minut (46:61) – Nema trojke Doužera, ali ima ofanzivnog skoka Kabokla i prekršaja nad njim. Nastavlja se napad Partizana. I fauliran je sada Panter na šutu. Kazis Maksvitis je dobio i tehničku jer je urlao na sudiju Van den Breka. Blizu je da dobije i isključenje, jer nastavlja da viče. Za to vreme, Panter je pogodio sva tri bacanja. Evans je i dalje raspoložen, nova dva poena. Izgubljena lopta Partizana potom, Smailagić sprečava zakucavanje Šmitsa! I opet faul nad Panterom. Nažalost nema trojke Smajlija, kao ni skoka za Bruna. Ni Šmits nije precizan sa distance.

– Najefikasniji u ekipi Partizana na poluvremenu je Kevin Panter sa 16 poena, prati ga Pi Džej Doužer sa 12 poena, dok je Bruno Kaboklo dao osam. U timu Žalgirisa, samo je Kinan Evans raspoložen sa 14 poena.

II ČETVRTINA

10. minut (44:58) – Faul Doužera, poslednji mali. Evans pogađa svoju novu trojku. To je jedina stvar koja ide Žalgirisu, tradicionalno. Partizan potom gubi loptu prvi put na utakmici. Kaboklo ili Ledej postižu poene, izlazila je lopta tu iz obruča. Evans sada ne pogađa trojku, lopta je kod Doužera. Ide trojka Nanelija! Opet je +16! Bruno pravi faul za bacanja. Pogodio je oba Žalgiris. Panter ne pogađa trojku i to je to.

8. minut (39:53) – Istekao je napad Albe. Bruno! Hvata loptu i posle toga postiže poene uz prekršaj! Imaće i dodatno slobodno bacanje. Kaboklo je uspešan. Partizan je opet na +16. Giedraitis sada ubacuje trojku. Ledeju je ispala lopta, šteta, bio je sam na prodoru. Šmits će sada imati dva bacanja posle potpunog haosa u reketu. Rolands ne daje prvo bacanje, ali drugi put je uspešniji. Onda faul Holinsa. I to za bacanja. Doužer je precizan i Partizan je na +14.

6. minut (35:48) – Tristan je faulirao Evansa, koji je ubacio samo jedan penal. Prekršaj Ostina Holinsa nad Doužerom. Teška pozicija za Pantera, koji je promašio sa poludistance. Sam je bio Ostin Holins u ćošku i pogodio je za tri, pa mora da reaguje Željko Obradović minutom odmora. Do kraja je završio ovu akciju Kevin Panter, jako lepo. Ukradena lopta Bruna Kabokla! Emilio Perez sada razgovara sa Željkom Obradovićem, a faul je nad Doužerom za bacanja. I to će biti dva pogotka.

4. minut (31:44) – Ispao je sada Tristan, pa je Hejs postigao dva poena na isteku napada. Pogađa sada i Doužer za dva poena, vrlo, vrlo lepo preko ruke Hejsa. Šmits pogađa trojku preko Vukčevića. Promašaj Nanelija, ali ofanzivni skok i poeni Tristana! Dimša nabacuje loptu za Hejsa, koji pogađa iz alej-upa. Šteta, sada Doužer nije ubacio trojku.

2. minut (24:40) – Sjajno! Zakucavanje Koprivice, koji je još i fauliran od strane Birutisa! Pogodio je i dodatni penal. Sada Birutis uzvraća, a onda Doužer dodaje nova dva poena, vrlo lako, jer je odbrana Žalgirisa potpuno ispala. Šmits zbog faula Tristana imaće dva bacanja. Ne pogađa prvo, a drugo ipak pogađa. Ma ide trojka! Nova za Partizan, opet Panter pogađa! Ide nova trojka! Četvrta trojka Kevina Pantera, +16 za crno-beli!

I ČETVRTINA

10. minut (21:29) – Zakucavanje Kabokla na asistenciju Pantera. Evans ne ubacuje trojku, a onda sudije sviraju faul na zemlji. Ostaće posed za Žalgiris. U momentu nije bilo jasno šta je dosudio arbitar iz Španije. Biće dva bacanja za Lavrinovičijusa, jer je uhvatio skok pored Balše Koprivice, koji se nije snašao. Pogodio je oba. Zakucava Doužer pošto mu je lopta došla u ruke posle promašaja. Nema trojke Lavrinovičijusa… Panter postiže trojku i uz to ogromna greška Šmitsa, koji faulira Tristana Vukčevića, koji će imati i dva bacanja. Pogađa Tristan oba penala, on ove sezone nije promašio bacanje u Evroligi. Evans pogađa iz teške situacije i Partizan ima +8 posle prve deonice.

8. minut (17:20) – Šteta, šteta… Kaboklo je promašio polaganje, a na drugoj strani Evans je uspeo u nameri da postigne poene. Nema trojke Kabokla, Ledej nije došao do ofanzivnog skoka. Potom i Smailagić pravi faul, njegov drugi. Rolands Šmits je ostavljen da šutira trojku i pogodio je. Sada nema pogotka Ledeja sa poludistance, a Dimša prolazi skroz do kraja. Sam je Naneli i pogađa trojku! Ono što je bilo jako potrebno crno-belima i na sve to je viđen prekršaj, pa će imati i dodatno bacanje. Pogodio ga je. Kinan Evans sada vodi Žalgiris napred sa dva dodatna poena. Nema koša Pantera sa poludistance. Trojka Dimše.

6. minut (5:16) – Promašaj Ulanovasa. Smailagić pogađa! Fenomenalan početak crno-belih, +10 i tajmaut za trenera Kazisa Maksvitisa. Posle minuta odmora, Žalgiris poentira preko Evansa, koji je sada prebacio Kabokla. Ulanovas sada pravi faul nad Panterom. Ide Panter! Trojka kapitena Partizana. Doužer je izbio loptu Birutisu i ovo će biti posed za crno-bele, sjajna odbrana! Sada će i Željko Obradović zatražiti minut odmora.

4. minut (3:11) – Lepo je uhvatio sada loptu Smailagić pod obručem i ispravio promašaj Ledeja. Sada su sudije dogovorile da je Smailagić napravio prekršaj nad Birutisom za bacanja. Samo je jedno dao Litvanac. Faul nad Kaboklom od strane Evansa. Panter je promašio sa polu-distance. Nema trojke ni za Šmitsa, lopta će ostati za Partizan. Kevin ide do kraja i već je +8 za crno-bele.

2. minut (2:7) – Kreće lepo Partizan poenima Ledeja. Evans na drugoj strani nije pogodio sa distance, a skok hvata Ledej. Bruno Kaboklo! Poeni uz faul i imaće i dodatno slobodno bacanje Brazilac. Bruno dodaje još jedan poen na svoj konto. Evans beleži prve poene. Doužer prolazi do kraja, nije bilo nikakve šanse za Giedraitisa da ga zadrži.

(Telegraf.rs)