Jedna obitelj donirala četiri bubrega kako bi spasila život čovjeka

Zanimljivosti

Članovi obitelji Fenrich su donirali četiri bubrega kako bi spasili život svog sina, nećaka i brata. Bubrege su donirali mama, tata, ujak i brat.

Mark Fenrich, 34-godišnji voditelj IT projekata iz New Yorka, ima jedinstvenu priču o preživljavanju i obiteljskoj ljubavi. Prošao je izvanredan put višestrukih transplantacija bubrega, počevši od vrlo rane dobi.

Mark se prvi put suočio s bolešću bubrega kao malo dijete. Prvobitnu transplantaciju bubrega primio je od svoje majke kada je imao samo 21 mjesec.

Tijekom odrastanja Fenricha su roditelji tretirali kao i svako drugo dijete, ne dopuštajući da njegovo zdravstveno stanje dominira njegovim djetinjstvom. Međutim, stvarnost njegovog stanja teško je pogodila oko dobi od 12 ili 13 godina. Tada mu je otkazao prvi presađeni bubreg. Ovaj kritični trenutak zahtijevao je drugu transplantaciju, ovaj put od njegova oca.

Fenrichovi izazovi s bolešću bubrega tu nisu završili. Godine 2015., kada je imao 26 godina, njegovo zdravlje krenulo je još jednom, pa je bila potrebna treća transplantacija bubrega.

Njegov ujak uskočio je u donaciju, ponudivši još jednu priliku za zdraviji život. Unatoč nadi da će ova treća transplantacija biti njegova posljednja, Fenrichovo putovanje nije bilo gotovo.

Četiri transplantacije bubrega
U prosincu 2022. suočio se s još jednim neuspjehom kada mu je treći transplantirani bubreg počeo otkazivati. 1. siječnja Fenrich je krenuo na dijalizu, zahtjevnu terapiju koju duhovito naziva poslom na pola radnog vremena koji nitko ne želi.

U tom razdoblju dijagnosticiran mu je aHUS (atipični hemolitički uremijski sindrom), stanje koje dovodi do malih krvnih ugrušaka i potencijalnog zatajenja bubrega.

Unatoč njegovoj nelagodi zbog traženja pomoći, Fenrichova se obitelj još jednom okupila oko njega. Njegova supruga, majka i otac tražili su donora od šire obitelji.

U početku je volontirao bratić, ali se kasnije povukao. Slijedom događaja, Fenrichov brat, Steven, odlučio je donirati.

Travanj 2023. obilježio je datum Fenrichove četvrte transplantacije bubrega. Operacija je bila složena zbog ograničenih dostupnih mjesta za transplantaciju i rizika da tijelo odbaci novi organ. Dr. John Bynon, Fenrichov kirurg, primijetio je iznimnu prirodu njegovog slučaja, budući da samo mali dio pacijenata dobije drugu priliku za operaciju presađivanja.

Danas Fenrich uzima poseban lijek, eculizumab, za sprječavanje odbacivanja bubrega. Osjeća se zdravo i snažno.novizivot.net