Banjalučki univerzitet saopštio tužnu vijest: Preminula docent Zlata Marjanović

Region

Zlata Marjanović, docent na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, preminula je juče u Beogradu.

Marjanovićeva je preminula poslije duge i teške bolesti, navedeno je na sajtu Univerziteta u Banjaluci.

Dr Zlata Marjanović rođena je 12. aprila 1966. godine u Beogradu.

Na Katedri za etnomuzikologiju Fakulteta muzičkih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu diplomirala je 1990. godine. Na istom fakultetu je magistrirala 1997. godine, sa radom “Vokalna muzička tradicija Boke Kotorskeˮ i doktorirala 2013. godine na temu “Narodna muzika Boke Kotorske i Crnogorskog primorjaˮ.

Između 1998. i 2004. godine radila je kao etnomuzikolog u Ansamblu narodnih igara i pesama Srbije “Koloˮ. Od 2005. godine radila je kao profesor etnomuzikologije, tradicionalnog pjevanja, tradicionalnog sviranja i narodnih ansambala na Odsjeku za tradicionalnu muziku u SMŠ “Stevan Mokranjacˮ u Kraljevu, bilježeći brojne uspješne nastupe u zemlji i inostranstvu (Sloveniji, Crnoj Gori, Slovačkoj, Norveškoj itd). Od 2018. godine radila je kao docent na Katedri za etnomuzikologiju Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

Još od studentskih dana istraživala je probleme vokalne, vokalno-instrumentalne i instrumentalne tradicije u Crnoj Gori (Boka Kotorska, primorje sa zaleđem, Cetinje i okolina) i Srbiji (istočna, jugoistočna i sjeverozapadna Srbija, jugoistočno Kosovo). Oblasti njenog interesovanja bile su istorijski izvori u etnomuzikologiji, primijenjena etnomuzikologija, promjene u tradicionalnoj muzici potekle iz odnosa arhaičnog i savremenog, posebno u okviru kulture Boke Kotorske, dijelova Crnogorskog primorja i kontinentalnih dijelova Crne Gore.

Autor je četiri i koautor dvije knjige, a njenih više od četrdeset naučnih i stručnih radova objavljeni su u časopisima, zbornicima radova i monografijama u Srbiji, Crnoj Gori, BiH, Mađarskoj, Litvaniji, Austriji i Sjedinjenim Američkim Državama.

Mjesto i vrijeme sahrane doc. dr Zlate Marjanović biće naknadno saopšteni.srpskainfo.com