Međedović podigao pehar na mestu gde se rađaju šampioni i krenuo putem Alkaraza i Sinera

Region

Samo treba da nastavi da radi.

Hamad Međedović je oduševio teniski svet i probudio nadu da bi Srbija mogla da dobije naslednika Novaka Đokovića u meri u kojoj je to moguće.

Mladi srpski teniser je dominirao na Next Gen Završnom mastersu i osvojio prestižnu titulu pobedom u finalu protiv prvog favorita, Francuza Artura Fisa.

Turnir koji se igra po specifičnim pravilima gde se setovi igraju na četiri dobijena gema, postao je najbolja odskočna daska mladim igračima za vrh.

Iako na turniru nije bilo Karlosa Alkaraza i Holgera Runea koji po godinama imaju pravo učešća, ali su već odavno prešli na viši nivo i igraju onaj pravi Završni masters, uspeh Hamada Međedovića ima veliku težinu.

On je na putu do titule u grupnoj fazi pobedio Aleksa Mikelsena, pa zatim i drugog favorita Luka van Aša, da bi grupnu fazu završio pobedom nad Jordancem Abdelahom Šelbajem.

Na putu do velikog finala pobedio je i velikog švajcarskog talenta Denisa Strikera, pre nego što je za kraj srušio i glavnog favorita i trenutno 36. igrača sveta.

Koliko je ovaj uspeh imao odjek pokazuje i to što je reagovao i Novak Đoković.

„Hame, idemo“, napisao je Đoković posle meča na društvenim mrežama.

Next Gen turnir je od kako je uveden 2017. godine postao dobar indikator ko su buduće velike teniske zvezde i igrači koji bi mogli da se priključe vrhu. Bilo je naravno i slučajeva da se veliki talenti kojima su prognozirane zvezdane karijere izgube, ali su uglavnom šampioni i finalisti uspevali da ostvare zapažene rezultate.

Prvi šampion bio Korejac Hjeon Čung kome se prognozirala velika karijera. On je to nagovestio već u januaru naredne godine kada je na Australijan openu eliminisao rovitog Đokovića, ali te godine je ušao i u Top 20 i stigao do 19. mesta. Ipak, već te godine su usledile prve povrede i duže pauze, a sve je kulminiralo odsustvom koje je trajlalo dve godine od kraja 2020. do 2022. godine.

Andrej Rubljov koji je već godina Top 10 igrač poražen je tada od Čunga, pored njega su na turniru igrali i Danil Medvedev, kasniji grend slem šampion kao i Karen Hačanov, Borna Ćorić osvajači mastersa i Denis Šapovalov koji je takođe uspeo u karijeri da dođe do 10 najboljih.

Rubljov je i sledeće godine učestovao na ovom turniru kada je ispao u polufinalu, a šampion je postao Stefanos Cicipas, dvostruki finalista grend slemova i igrač koji je u jednom trenutku bio treći na svetu a do sada u karijeri ima 10 titula. Tu su bili i Aleks de Minor, Frensis Tijafo, Hubert Hurkač, Tejlor Fric.

Janik Siner je sjajnu karijeru započeo osvajanjem upravo Next Gen titule 2019. godine, a sada govorimo o igraču koji je postao jedan od najvećih rivala Novaka Đokovića. On je u finalu pobedio De Minora, a u polufinalu Miomira Kecmanovića. Na turniru su učestvovao i dvostruki grend slem finalista Kasper Rud.

Nakon godine dana pauze zbog koronavirusa, svet je dobio još jednog velikog šampiona na turniru za mlade igrače. Karlos Alkaraz osvojio je titulu pobedom nad Sebastijanom Kordom, a Španac je nakon toga osvojio čak dve grend slem titule i bio svetski broj jedan. Pored njih dvojice, na turniru smo gledali i Holgera Runea.

Nakašima je prošle godine postao i šampion najavivši da bi ga uskoro mogli gledati i u samom vrhu, a do titlule je došao pobedom nad Jiržijem Lehečkom. Učestvovao je po drugi put i Museti, a tu su bili i Denis Striker kojeg je ove godine dobio Međedović.

Kada se pogledaju svi učesnici ovog turnira, jasno je da je u pitanju dobar pokazatelj za budućnost. Neki su se odatle lansirali u sam vrh, neki napravili dobre ili solidne karijere, a gotovo da su izuzeci oni koji su kasnije podbacili i nisu napravili ništa.

Rezultati Hamada Međedovića na putu do titule

Grupna faza

Međedović – Mikelsen 4:2, 4:3, 3:4, 3:4, 4:3

Međedović – Van Aš 4:2, 2:4, 4:3, 4:1

Međedović – Šelbaj 3:4, 4:2, 4:3, 4:2

Polufinale

Međedović – Striker 4:3, 2:1 (predaja)

Međedović – Fis 3:4, 4:1, 4:2, 3:4, 4:1  nova.rs