Haos u Njemačkoj: Ledena kiša i hladno vrijeme, poginule tri osobe

Region

Ledena kiša i hladno vrijeme koji su pogodili Njemačku doveli su do saobraćajnih nesreća u kojima su poginule tri osobe, dok je aerodrom u Minhenu privremeno obustavio letove.

Jedan učenik je poginuo u nesreći školskog autobusa u planinama Erzgebirge u istočnoj njemačkoj pokrajini Saksoniji, saopćila je policija.

Najmanje deset drugih školaraca prebačeno je u bolnicu. Dvije odrasle osobe, među kojima i vozač autobusa, teško su povrijeđene.

Autobus je udario u bočnu stranu vozila za zimsko održavanje puteva u okrugu Sehmatal u blizini češke granice, javila je njemačka novinska agencija dpa.

U Minhenu su svi letovi ili otkazani ili odgođeni između šest i 12 sati po lokalnom vremenu, uz upozorenje aerodroma da bi mnogi letovi zakazani za danas takođe mogli biti pogođeni teškim vremenskim uslovima.

Avion Lufthanse iz New Yorka sletio je u podne, signalizirajući nastavak letova.

Aerodrom, drugi po veličini u Njemačkoj, najavio je privremeno zatvaranje u ponedjeljak navečer zbog vremenskih prognoza za utorak.

Letovi su takođe obustavljeni na aerodromu u Minhenu u subotu nakon obilnih snježnih padavina u gradu i južnoj njemačkoj pokrajini Bavarskoj.

Još dvije osobe poginule su u sudaru automobila i traktorske prikolice na autoputu A8 u Gornjoj Bavarskoj.

Kako je saopćila policija, njihov automobil je proklizao ispod zadnjeg dijela kamiona, koji se zaustavio zbog zaleđene kiše na površini autoputa.

Autoput A99 kod Minhena zatvoren je u oba smjera nakon što je 13 vozila učestvovalo u lančanom sudaru, javlja dpa.

Za sada nema informacija o mogućim povredama.

Željeznički operater Deutsche Bahn rekao je da će saobraćaj u regiji Minhena biti pogođen nekoliko dana.

Željeznički saobraćaj za austrijske gradove Salzburg i Innsbruck, kao i Cirih u Švicarskoj, i dalje je obustavljen u utorak rano ujutro, ali su neki međugradski vozovi trebali nastaviti saobraćati ka Austriji kasnije tokom dana, navodi dpa.

Deutsche Bahn je saopćio da bi moglo doći do otkazivanja i kašnjenja vozova u drugim dijelovima južne Njemačke. Putnici su zamoljeni da odgode putovanja koja nisu neophodna za srijedu.

Južna Njemačka, kao i susjedna Austrija i Švicarska, imale su jake snježne padavine koje su uticale na javni prevoz u cijelom regionu i izazvale uzbunu zbog mogućih lavina.n1info