Šišaju nas i na ceni hleba: Kako su trgovci prevarili i sistem i građane

Region

Iako je Vlada Srbije ograničila cenu hleba “sava” od 500 grama na 54 dinara, neki trgovci su pronašli način da ipak dodatno zarade. Tako u nekim trgovinskim lancima možemo kupiti isti takav hleb od 300 grama ali po skupljoj ceni.

Konstantana poskupljenja u trgovinama širom zemlje, naterala su državu da ograniči visinu cena makar osnovnih životnih namirnica.

Tako je najjeftiniji hleb „sava“ početkom godine koštao 57 dinara, da bi mu nedavno cena bila spuštena 54 dinara.

Vlada je ovu odluku obrazložila činjenicom da želi da zaštiti tržište i spreči „deformacije u kreiranju cena“. Čini se, međutim, da je u praksi malo drugačije.

Naime, trgovci odluku o ograničenju cene hleba od 500 grama poštuju, ali su se dosetili kako mogu da pronađu „rupe“ u onome što im je naloženo.

Tako se na rafovima pojedinih prodavnica može se naći hleb „sava“ od 300 grama i to po ceni koja je 10 dinara veća od one propisane za isti hleb od 500 grama. Dakle manja vekna košta 64,99 dinara. Videli smo i da je u toku akcija, pa ako požurite, možete da je kupite, paradoksalno, i po ceni većeg hleba.

Na pitanje zašto je cena hleba od 300 grama veća od cene vekne od 500 grama, iz kompanije „Delez Srbija“ u okviru koje posluje i „Maxi“, za Nova.rs pojašnjavaju da je hleb „sava“ od 54 dinara dostupan u svim njihovim prodavnicama, dok je u ponudi i onaj od 300 grama, koji se peče u samoj prodavnici.

Cene hleba na rolelrkosteru
Građani u Nišu prethodnih dana žalili su se i da hleba „sava“ ima malo, pa se brzo rasproda. Zbog toga na rafovima ostanu samo skuplje vekne ili pakovanja rezanog hleba, čija cena ide i iznad 90 dinara za 500 grama.

„Na taj način se kupcima pruža dodatni kvalitet i svežina“. odgovorili su.

Prema poslednjim zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statustku, hleb koji se pravi od brašna T-500, od kojeg se pravi i „sava“, najskuplji je u Zaječaru – 124 dinara, dok je u Kraljevu isti 107 dinara.

Neizvesna cena „save“ posle Nove godine
Predsednik Udruženja pekara Srbije Zoran Pralica izjavio je nedavno da hleb „sava“ sigurno neće poskupeti do kraja ove godine, a nakon toga će se napraviti kalkulacija sa novim cenama struje, nafte i gasa, kako bi se videlo koliko su porasli troškovi proizvodnje.

Pralica je rekao i da su troškovi proizvodnje hleba porasli zbog povećanja zarada zaposlenima, pa prodavci primaju ne kao ranije 35.000-40.000 dinara, nego 70.000 dinara, a pekari od 120.000 do 180.000 sa noćnim radom.

Cene hleba u okruženju, u Hrvatskoj, Italiji, Grčkoj, su prema njegovim rečima nekoliko puta veće nego u Srbiji, pa nema vekne ispod 200 dinara.

Cene drugih vrsta hleba
Svakako najskuplja vrsta hleba u prodavnicama jeste tost hleb, kao i različiti hlebovi napravljeni od integralnog brašna.

Pa se tako na rafovima mogu naći pakovanja hleba i od 250 dinara.

nova.rs