Prvi snimci razornog zemljotresa na Filipinima: Ljudi panično beže, izdato upozorenje na cunami i u Japanu VIDEO

Svijet

Snažan zemljotres jačine 7,6 na Rihterovoj skali pogodio je Mindanao, drugo najveće filipinsko ostrvo. Izdato je upozorenje na cunami, a na društvenim mrežama pojavili su se snimci današnjeg razornog potresa.

Iako vlasti nisu još uvek objavile da li u zemljotresu ima povređenih ili materijalne štete, snimci koji se šire društvenim mrežama pokazuju razornost zemljotresa.

Stanovnici koji su bili u restoranima i kafićima u momentu potresa panično su bežali napolje i vrištali dok se sve oko njih treslo.

Na jednom od snimaka vidi se kako zemljotres bukvalno pomera tlo i sve što se nalazi na njemu.

Stanovnici Filipina koji su se u trenutku zemljotresa nalazili na ulici takođe su se uspaničili nakon potresa, a na snimku se vidi kako dolazi do prekida struje.

Nakon zemljotresa izdate su naredbe za evakuaciju za neka područja zemlje i za jugozapadnu japansku obalu zbog upozorenja o talasima cunamija od 1 metar ili više.

Filipinska seizmološka agencija saopštila je da bi talasi mogli pogoditi Filipine do ponoći i nastaviti se satima, iako do tada nije bilo prvih izvještaja o značajnijoj šteti.

Američki sistem za upozorenje na cunami saopštio je da bi moglo biti talasa do 3 metra iznad uobičajenog nivoa plime duž nekih filipinskih obala, iako je naknadno saopšteno da nema rizika od cunamija.

nova.rs