Brutalna osvetaNamamila je u šumu taksistu koji je silovao: Pojavila su se njena braća s užetom, a o epilogu bruji cijela Švedska

Zanimljivosti

Švedski sud osudio je 16-godišnju djevojku i njena četiri brata za ubistvo čovjeka koji je silovao. Taksist kojeg je optužila za silovanje pronađen je obješen u prirodnom rezervatu u središnjoj Švedskoj u martu. Sud u Uppsali utvrdio je da su ga ondje namamili obećanjem seksualnih usluga, piše BBC.

Po dolasku na mjesto sastanka je savladan, a tijelo nije pronađeno idućih sedmicu dana. Najstariji brat koji je u vrijeme ubistva imao 18 godina osuđen je na doživotni zatvor, dok su ostali osuđeni na tri do četiri godine u ustanovi za mlade prijestupnike.

Tri starija brata proglašena su krivima za ubistvo, no za 15-godišnjakinju i njenog najmlađeg brata ustanovljeno je da nisu bili na mjestu događaja pa su osuđeni za pomaganje i poticanje na ubistvo. Kako navodi BBC, tijelo unesrećenog pronađeno je obješeno na stablo čime su smrt htjeli prikazati kao samoubistvo.

Iako je svih pet tinejdžera zanijekalo umiješanost u zločin, osuđeni su na temelju posrednih dokaza koje su iznijeli tužitelji. Dokaze, uključujući poruke između tinejdžera, tužilaštvo je predstavilo kao dokaz zavjere za ubistvo. 20. marta, četiri dana prije nego što je žrtva nestala, djevojka je prijatelju napisala kako se braća nalaze s njenim silovateljem.

Kako prenosi Jutarnji, jedan od braće napisao je da bi trebali to odraditi u petak na što je drugi odgovorio OK. Nakon ubistva jedan od braće je prebacio novac s računa ubijenog na svoj račun preko mobilnog bankarstva.

Djevojka je negirala da je znala da braća planiraju ubiti silovatelja, rekavši da je mislila da će ga samo pretući. Lars Holmgard, predsjednik Okružnog suda u Uppsali, presudio je da su braća planirala ubojstvo od trenutka kad su kupili uže koje je pronađeno na mjestu ubistva.n1