Koncert muzičke škole „Josip Slavenski“ u znak sećanja na Andriju Čikića

Region

U utorak 28. novembra u 20 časova u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine biće održan koncert Muzičke škole „Josip Slavenski“ u znak sećanja na učenika škole Andriju Čikića, koji je izgubio život u tragediji u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“. Nakon stravičnog ubistva dece, Muzička škola „Josip Slavenski“ je odložila svečani koncert kojim je u maju trebalo da bude obeležen Dan škole, sa namerom da se koncert održi na jesen i posveti Andriji.

Autorka: Tijana Kovačević, direktorka muzičke škole “Josip Slavenski”

Andrija Čikić je bio učenik 1. razreda srednje muzičke škole „Josip Slavenski“ na dva odseka: učio je klavir na Vokalno-instrumentalnom odseku u klasi profesorke Tatjane Đorđević, a u isto vreme je pohađao i Odsek za teoriju muzike.

„Andrija je ostavio neizbrisiv trag, iako je samo godinu dana bio učenik škole. Bio je vredan, ambiciozan i zainteresovan za sve školske aktivnosti, jer je već tada znao da će muzika biti njegovo životno opredeljenje. Uživao je u svakom trenutku provedenom u muzičkoj školi. Premda mlađi od ostalih u generaciji, išao je sa školom na studijsko putovanje u Budimpeštu, krajem aprila, družio se sa svima i svojim fotografskim aparatom beležio događaje, jer Andrija je bio i zaljubljenik u fotografiju. Njegova vizuelna ostvarenja mogu se videti na izložbi u Galeriji Kolarčeve zadužbine od 2. do 30. decembra. Andrija je bio neodoljiva ličnost – društven, otvoren, veseo, komunikativan. Ostaće zauvek u srcima svih onih koji su imali sreću da budu deo njegovog prerano prekinutog života“, navela je direktorka škole „Josip Slavenski“, Tijana Kovačević.

Pored pažljivo izabranih kopozicija koje će interpretirati najdarovitiji učenici škole, publika će na početku koncerta moći da čuje Andrijinu kompoziciju Emocije, prvonagrađenu na Republičkom takmičenju muzičkog stvaralaštva „Deca kompozitori“, u izvođenju Đorđa Ilića, Andrijinog druga iz razreda.

Učenik 5. razreda osnovne muzičke škole, Pavle Tadić, izvešće svoju kompoziciju „San jednog dečaka“, koja je osvojila 3. nagradu na nedavno održanom Memorijalnom takmičenju za mlade kompozitore „Andrija Čikić“.

Svoju pesmu Zauvečni, koju je napisala potresena užasnom tragedijom, pročitaće Tijana Ž. Kovačević, bivša učenica škole, sada studentkinja Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Koncert će se završiti izvođenjem Mokranjčevog Opela u fis-molu koje će hor učenika srednje škole, kojim rukovodi dirigent profesorka Tijana Kovačević, zajedno sa solistom đakonom Nikolajem Vukovićem, otpevati za Andriju, Anu, Bojanu, Katarinu, Maru, Emu, Sofiju, Adrianu, Angelinu i Dragana stradale u školi „Vladislav Ribnikar“.

Ulaz na koncert koji će u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, 28. novembra u 20 časova izvesti učenici Muzičke škole „Josip Slavenski“ u znak sećanja na Andriju Čikića, je slobodan.javniservis.net