Magični Đoković u finalu Torina: Alkaraz potpuno razbijen, Novak zakazao spektakl sa Sinerom

Region

Novak Đoković plasirao se u finale Završnog mastersa u Torinu, pošto je sa 2:0, po setovima 6:3, 6:2, savladao Karlosa Alkaraza.

Meč je trajao tek sat i po vremena, Novak je bio stabilno dobar od samog početka, dok je Alkaraza velikim delom meča držao servis. Uprkos tome, Đoković je krajem prvog seta slomio otpor Španca, a onda je u drugom setu dobio važne poene, iako je i sam više puta morao da se suoči sa brejk loptama.

Novak će u finalu u nedelju od 18 sati igrati protiv Janika Sinera, po drugi put na ovom turniru.

Već u prvom gemu meča Karlos je imao dve vezane brejk lopte. Kod prve je pogrešio iz bekhenda, a kod druge iz forhenda. Novak je dobrim servisima stigao do prvog gema.

Sledeći nezgodan gem za Srbina bio je peti, u kom se igralo na razliku, ali je Novak opet sačuvao svoj servis.

Naredna dva gema bila su laka za servere, a onda je osmi prelomio prvi deo igre. Pogodio je Karlos nezgodan prvi servis za 15:0, ali je onda pogrešio u razmeni. Novakov ritern otišao je pod noge, pa je Alkaraz još jednom pogrešio za 15:30, a onda je vezao još jedan loš udarac za dve brejk lopte za Đokovića. Prvu nije iskoristio, ali je kod druge Karlos napravio grešku iz bekhenda.

epa10983578 Novak Djokovic of Serbia in action during his singles semi-finals match against Carlos Alcaraz of Spain at the Nitto ATP Finals tennis tournament in Turin, Italy, 18 November 2023. EPA-EFE/Alessandro Di Marco

 

Bez problema je Novak uzeo svoj servis gem za kraj prvog seta – 6:3.

Alkaraz je bez izgubljenog poena uzeo gem na otvaranju drugog seta, ali je Novak uzvratio na sličan način i izjednačio.

Na 15:15 pogrešio je Alkaraz iz forhenda, ali je onda usledio as. Greška Alkaraza donela je Novaku brejk priliku, ali su usledila dva nova asa za gem loptu. Novak je sjajnim riternom produžio gem, ali je onda isti udarac zakucao u mrežu. Međutim, Alkaraz je ponovo bio brzoplet i to dva puta zaredom za drugu brejk loptu u gemu. Španac je ponovo prejako potegao i dozvolio Novaku brejk – 2:1.

Srpski teniser je potvrdio brejk bez problema, a onda je propustio jednu priliku da totalno dotuče rivala. Karlos je brejk loptu spasao sjajnim forhendom nakon servisa, a onda je Novak zakucao ritern u mrežu. Alkaraz je ubrzo nakon toga osvojio još jedan poen za 3:2.

Serbia’s Novak Djokovic reacts during his singles semifinal tennis match against Spain’s Carlos Alcaraz of the ATP World Tour Finals at the Pala Alpitour, in Turin, Italy, Saturday, Nov. 18, 2023. (AP Photo/Antonio Calanni)

 

Veoma važan gem bio je šesti u drugom setu. Novak je otvorio gem servis vinerom, ali je onda pogrešio u razmeni. Sjajan poen igran je na 15:15, a Španac ga je krunisao vinerom koji je podigao publiku na noge. Imao je sreće Karlos u narednom poenu u vidu vrha mreže, a na mreži je odigrao veoma dobar volej za dve brejk lopte. Prva je spašena servis vinerom, a kod druge je Novak fenomenalnim pasing-šotom digao publiku na noge. Proslavio je poen sa prstom na uhu. Izvukao je Đoković još dva sjajna servisa za 4:2.

U sledećem gemu Španac je dva puta grešio za 0:30, ali je pronašao kvalitetan servis. Novak je bio spretan i brz na mreži za dve brejk lopte, ali je Karlos obe ekspresno spasao. Častio je Alkaraz Novaka još jednom greškom i brejk prilikom, a onda je u dugoj, ali i čudesnoj razmeni poklekao za kraj gema.

Novak je sigurno servirao i zatvorio meč.

ĐOKOVIĆ – ALKARAZ 6:3, 6:2
22:40
KRAJ!
22:36
5:2 Strašan tenis Đokovića!
Pogrešio je Španac dva puta za 0:30, ali je pronašao kvalitetan servis. Novak je bio spretan i brz na mreži za dve brejk lopte, ali je Karlos obe ekspresno spasao. Častio je Alkaraz Novaka još jednom greškom i brejk prilikom, a onda je u dugoj, ali i čudesnoj razmeni poklekao za kraj gema!

 

22:30
4:2 Spektakl
Novak je otvori gem servis vinerom, ali je onda pogrešio u razmeni. Sjajan poen igran je na 15:15, a Španac ga je krunisao vinerom koji je podigao publiku na noge. Imao je sreće Karlos u narednom poenu u vidu vrha mreže, a na mreži je odigrao veoma dobar volej za dve brejk lopte. Prva je spašena servis vinerom, a kod druge je Novak fenomenalnim pasing-šotom digao publiku na noge. Proslavio je poen sa prstom na uhu.

Izvukao je Đoković još dva sjajna servisa za 4:2.

22:19
3:2 Imao je priliku Novak za još jedan brejk…
Na 15:15 Alkaraz je naterao rivala na grešku, ali je usledila Novakova “bomba” iz forhenda za izjednačenje. Pokušao je Đoković lobom da dođe do brejk lopte, ali je Alkaraz smečom stigao do gem lopte. Ritern Srbina je doneo izjednačenje, a onda je usledila dupla greška Španca. Karlos je brejk loptu spasao sjajnim forhendom nakon servisa, a onda je Novak zakucao ritern u mrežu. Alkaraz je ubrzo nakon toga osvojio još jedan poen za 3:2.

22:14
3:1 Potvrda brejka!
Dobro je servirao Novak, stigao je brzo do 40:15, a onda je asom okončao gem.

22:09
2:1 NOVI BREJK!
Na 15:15 pogrešio je Alkaraz iz forhenda, ali je onda usledio as. Greška Alkaraza donela je Novaku brejk priliku, ali su usledila dva nova asa za gem loptu. Novak je sjajnim riternom produžio gem, ali je onda isti udarac zakucao u mrežu. Međutim, Alkaraz je ponovo bio brzoplet i to dva puta zaredom za drugu brejk loptu u gemu. Španac je ponovo prejako potegao i dozvolio Novaku brejk.

“Gde da stanem?”, pitao je Đoković Ivaniševića u trenutku kada je Alkaraz odservirao treći as u istom gemu. Sledeći put, odnosno nakon saveta iz boksa, Novak je vratio loptu.

 

22:02
1:1 Uzvraća Novak
Izgubio je naivno samo jedan poen u gemu.

21:57
0:1 Dobar početak drugog seta za Alkaraza
Uzeo je gem bez izgubljenog poena.

21:52
6:3 SET!
Bez problema je Novak uzeo svoj servis gem za kraj prvog seta.

21:50
5:3 BRAVO! EVO GA BREJK!
Pogodio je Karlos nezgodan prvi servis za 15:0, ali je onda pogrešio u razmeni. Novakov ritern otišao je pod noge, pa je Alkaraz još jednom pogrešio za 15:30, a onda je vezao još jedan loš udarac za dve brejk lopte za Đokovića. Prvu nije iskoristio, ali je kod druge Karlos napravio grešku iz bekhenda.

21:45
Specijalni napitak za Đokovića
Novakov fizioterapeut Miljan Amanović je dao piće koje je skupljač loptice odneo Đokoviću.

 

21:44
4:3 Potreban je bio ovakav gme Đokoviću
Imao je Novak 40:0, na kratko je greškom produžio gem, ali je bekhend vinerom ponovo poveo.

21:40
3:3 Lakši servis gemovi za Karlosa
Izgubio je samo jedan poen u ovom gemu Španac i ponovo brzo izjednačio.

21:36
3:2 Sjajan gem
Na 0:15 Karlosov ritern je bio dubok i agresivan, a Novak je izbacio lopticu u aut. Pronašao je Đoković servis vinere za 30:30, a zatim se odbranio i naterao Alkaraza na loš volej za gem loptu. Pokušao je Novak servis-volejom da završi gem, ali je pogodio mrežu za 40:40. Ipak, pripala mu je duga i veoma kvalitetna razmena, pa je usledilo i kratko slavlje. Imao je Novak zicer iz forhenda, ali je prejako zategao ruku. Potom je i Alkaraz imao otvoren teren, ali je Srbin na mreži bio sjajan. Odličnim servisom je okončan gem.

Mnogo srpskih navijača na tribinama, nekoliko puta do sada su se čule reči podrške: “Ajmo Nole, idemo majstore”. Skandiraju i Italijani “Nole, Nole”.

Fudbalski trener Antonio Konte bio je na tribinama impresioniran Novakovim udarcima.

21:29
2:2 “Bombastični” servisi Španca
Na 30:15 Alkaraz je pronašao dva asa i njima okončao gem.

21:24
2:1 Ekspresno
Odlično je Novak servirao i bez problema okončao gem u svoju korist.

21:21
1:1 Odlučan Alkaraz na startu
Alkaraz je brzo stigao do 40:0, ali je onda izbacio dva forhenda u aut. Istim udarcem je okončao gem za izjednačenje.

21:17
1:0 Odmah brejk lopte za Karlosa
Agresivno je počeo Alkaraz, upisao je tri vinera u četiri poena, pa je imao dve vezane brejk lopte. Kod prve je pogrešio iz bekhenda, a kod druge iz forhenda. Novak je dobrim servisima stigao do prvog gema.

21:02
Luka Jović i Sofija Milošević na tribinama

nova.rs