U nesreći kod Odžaka povređene 52 osobe, putnik opisao trenutak sudara vozova: „Krenuo je naglo da koči, poleteo sam…“

Region

U mestu Ratkovo u opštini Odžaci došlo je do železničke nesreće, kada su se sudarili putnički i teretni voz, saznaje RTS. Nema poginulih. Kako saznaje RTS, u bolnicu su se javile 52 osobe. Troje je zadržano na lečenju, među kojima i mašinovođa.

Putnički voz je u 18.47 naleteo sa zadnje strane na teretni voz na delu pruge Odžaci – Ratkovo, saopšteno je iz „Infrastruktura železnice Srbije“.

„Do naleta je došlo kada je putnički voz sustigao teretnu železničku kompoziciju i udario u zadnji vagon teretnog voza“, navodi se u saopštenju.

Kako RTS saznaje, prilikom sudara putnički voz je izleteo iz šina.

„Infrastruktura železnice Srbije“ saopštava da su oba voza saobraćala iz Novog Sada ka Bogojevu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

U bolnicu se javile 52 osobe

„Infrastruktura železnice Srbije“ navela je da je povređeno pet osoba – četiri putnika i mašinovođa kojem je povređeno rame.

Međutim, RTS je prvobitno u policiji saznao da je najmanje 20 povređenih i da su oni prevezeni u Dom zdravlja Odžaci i bolnicu u Somboru. Kasnije tokom večeri, reporter RTS-a sa lica mesta javio je da su se u bolnicu javile 52 osobe.

Troje je zadržano na lečenju, među kojima je i mašinovođa koji je najteže povređen.

Jedan od putnika Ognjen Sovilj, koji je primljen u somborsku bolnicu, kaže da je u trenutku kada je došlo do sudara ustao po torbu.

“Vozač je krenuo naglo da koči… Posle sudara sam malo poleteo, onda sam se srušio i bio na podu. Vrat ne smem da pomeram baš puno i noga mi je otekla, koleno. I dalje nije utvrđeno šta je sve, možda je došlo do preloma“, rekao je Sovilj.

Uzrok nesreće ljudski faktor

Na mesto sudara došle su policija, ekipe Hitne pomoći i Železnička komisija. Iz „Infrastruktura železnica Srbije“ navode da je uzrok nesreće ljudski faktor.

„Železnička komisija za isleđenje vanrednih događaja sprovodi istragu, kako bi se utvrdilo ko je odgovoran za večerašnji sudar vozova“, navodi se u saopštenju.

Na ovom delu pruge putnički vozovi kreću se oko 100 kilometara na čas. Kako reporter RTS-a saznaje od članova komisije na licu mesta, mašinovođa je najverovatnije uočio teretni voz i počeo da koči.

Da je bio u punoj brzini, tragedija bi bila mnogo veća.

Još nije saopšteno koliko putnika je bilo u putničkom vozu. Pretpostavlja se da je voz bio pun, najviše studenata koji koriste železnički, najjeftiniji saobraćaj, posebno petkom.

„Srbijavoz“ u saopštenju poručuje da su bezbednost putnika i celokupnog železničkog saobraćaja prioritet, te da će nastaviti da čine sve kako se ovakve i slične nesreće u budućnosti više ne bi događale.

nova.rs