OVO JE HIT Pitali smo Hrvate u Zagrebu da nabroje pet gradova u Srbiji, jedan odgovor će vas oduševiti!

Region

Neki Beograđani i Zagrepčani prilično dobro vladaju geografijom, a neki baš i ne…

“Vežba geografije i poznavanja komšiluka” – tako se može nazvati anketa koju smo sproveli u Beogradu i Zagrebu. Građani glavnog grada Hrvatske dobili su zadatak da nabroje gradove u Srbiji, dok je u našoj prestonici bila potrebna da se uradi ista stvar u suprotnom smeru. Moramo reći, bilo je prilično zanimljivo.

Ono što je moglo da se zaključi jeste da stariji Zagrepčani mogu da nabroje sigurno mnogo više od pet gradova u našoj zemlji, ali da to neki žele, a neki ne žele da učine.

Kod hrvatske omladine je ta rezervisanost u mnogome manja, ali zato je očigledno i manje poznavanje Srbije.

Jedan mlađi učesnik ankete je, kao što i sama rezolucija 1244 UN govori, naveo Prištinu da je sastavni deo naše zemlje.

Naravno, za nas to i nije neka novina ili nešto za čuđenje, ali jeste trivija koja je zaokupila pažnju zbog same činjenice da Hrvatska priznaje tzv. Kosovo.

Jedna simpatična cura u Zagrebu je počela sa nabrajanjem gradova Bosne i Hercegovine umesto Srbije, ali ćemo to uzeti kao nespretnost. Svakako, bilo je osmeha i velika većina ljudi je prihvatila pitanje bez velikih predrasuda.

Sa druge strane, mnogi stariji Beograđani su “kao iz puške” licitirali hrvatske gradove, a mnogi su nastavili konverzaciju u lepom tonu o mestima koja su im draga u komšiluku.

Skoro svi u Beogradu su znali da nabroje koliko je potrebno, ali i više od toga.

Kod starijih sugrađana je jasno poznavanje države sa kojom su bili u zajednici u bivšoj Jugoslaviji, dok mlađi idu na proverene odgovore u vidu Zagreba, Splita, Dubrovnika…

(Telegraf.rs)