DA LI CJELOGODIŠNJE GUME POSTAJU PRIHVATLJIV KOMPROMIS?

Zanimljivosti

U bliskoj prošlosti tek tri do četiri proizvođača guma u ponudi su imali cjelogodišnje gume. Danas, kad je njihova popularnost jako porasla, skoro da nema proizvođača koji ih nema u svom asortimanu. Sve toplije i blaže zime nesumnjivo utiču na to da se pitamo trebaju li nam klasične M+S zimske gume i da li su onda cjelogodišnje gume prihvatljiv kompromis?

U ponudi i podjeli guma razlikuju se ljetne i zimske, ali u zadnjih nekoliko godina sve više se spominje jedan miks kao treća vrsta, a riječ je o cjelogodišnjim ili all-season pneumaticima, koje objedinjuju zimske i ljetne pod jedan ”krov”. Pošto ulazimo u zimski period, a na snazi je i zakon o korištenju zimske opreme, trebamo znati da su zimske gume s većim dijelom prirodne gume u svom sastavu s razlogom idealnije za ovaj period. Zbog njihove fleksibilnosti, zimske gume imaju bolje prijanjanje na nižim temperaturama ispod 7 stepeni celzijusa.

Ali šta kad temperature u zimskom periodu, a uglavnom je to preko dana, čak i ne padaju ispod ovih famoznih 7 stepeni? Da li je bolje voziti na ljetnim i držati spremne lance u gepeku kako bi se ispoštovao zakonski pravilnik ili ipak namontirati zimske gume i izbjeći potencijalne rizike?

U svakom slučaju može proći oboje, ali moramo se voditi činjenicom da su temperature u jutarnjim i večernjim satima ipak niske i da vožnja na ljetnim gumama može biti jako opasna.

Zato na scenu stupaju cjelogodišnje gume, koje imaju fini kompromis karakteristika i ljetnih i zimskih guma, jer obuhvataju veći raspon između niskih i visokih temperatura.

U čemu je trik sa cjelogodišnjim gumama? One su ustvari napravljene od smjese koja adekvatnije ”trpi” visoke ljetne i niske zimske temperature. Njihov gazni sloj, koji uglavnom više podsjeća na zimsku ”šaru” je prilagođen snijegu, bljuzgavici i blatu jednako kao i vožnji po asfaltu.

Možda će ove gume konačno razbiti mit da su M+S gume za veliki broj vozača ljeto+zima, jer svojim izgledom podsjećaju upravo na taj miks koji ovdašnji vozači uglavnom u svojim glavama i preferiraju. Ono po čemu se još vizuelno mogu prepoznati ove gume je ”all season” natpis ili simbol za promjenjive vremenske uslove koji kroz tri simbola/polja: pahuljica, kišobran/oblak i sunce simbolizuje miks gume za cjelogodišnju upotrebu.

Po pitanju cijene, cjelogodišnje gume obično su skuplje od ljetnih i zimskih, zbog većih troškova razvoja smjese čija uloga je pokazati najbolje karakteristike u različitim vremenskim uslovima. Međutim, ta razlika zadnjih godina je skoro zanemariva. Ova guma je tipični kompromis prijanjanja, kočenja i upravljvosti, ali jednako ovim bitnim karakteristikama proizvođači vode računa o stopi potrošenosti profila, odvodnji vode i nivou buke.

U nekim računicama, bolje je imati jedan set kvalitetnih cjelogodišnjih guma nego dva seta jeftinih setova ljetnih i zimskih guma. Ovo je pogotovo izraženo kada na duži period saberete dodatne troškove poput usluge montaže, usluge čuvanja ili eventualno kupovine dodatnog seta felgi za zimske gume piše Klix.

crna-hronika.info