LEKAR UMRO OD UBODA OSE Anđelko je mesec dana bio u komi, pomoć mu je stigla prekasno

Region

Anđelko Glivar iz Donje Stubice preminuo je jutros u Opštoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana, javlja Zagorje.com

Dr. Glivar dugo je godina bio ugledni lekar porodične medicine u Domu zdravlja u Donjoj Stubici.

Tragično je preminuo od posledica uboda ose koja ga je ubola pre više od mesec dana, otkada je bio u komi.

To se dogodilo na jednom imanju pre mesec dana, nakon uboda je doživeo anafilaktičku reakciju, srušio se, i dok je pomoć stigla, bilo je, nažalost prekasno, pao je u komu. Svi smo u ogromnom šoku, ne znam šta bih vam rekla – potreseno je kazala direktorka Doma zdravlja Krapinsko-zagorske županije dr Nada Dogan.

– Da, moguće je da se tako nešto dogodi od uboda ose, niko unapred ne može da zna da je alergičan – dodaje direktorka.

Za razliku od pčela i bumbara koji napadaju samo kad su uznemireni, stršljeni i ose izrazito su agresivni insekti, ne ostavljaju žalac i mogu ubosti nekoliko puta. Otrov stršljena i osa toksičniji je i alergijske reakcije na njihov ubod obično su teže i ozbiljnije naravi.

Bitno je znati kako se alergijske reakcije mogu javiti odmah nakon prvog uboda, međutim, češće su kod osoba koje su već pre doživele 2-3 uboda (npr. kod pčelara).

Ako je reakcija na ubod insekta lokalizovana, potrebno je staviti hladni oblog na mesto uboda, ali ako otok i crvenilo nastave da se povećavaju, potrebno je zatražiti pomoć lekara koji najčešće propisuje kortikosteroidnu kremu i/ili antihistaminske lekove.

U slučaju sistemske alergijske reakcije (anafilaktičkog šoka) potrebno je što hitnije zatražiti lekarsku pomoć.

(Index.hr, Zagorje)