Na sajmu u Sarajevu predstavljeni dronovi koje je razvila domaća pamet

Region

Centar za napredne studije učestvuje na devetom izdanju Sajma bosanskohercegovačke privrede koji se održava u Skenderiji te je predstavio program urađen proteklom periodu, a koji uključuje i prototipove dronova.

Na sajmu su između ostalog predstavljeni dronovi CNT1045-8 i CNT2200-2. Dron CNT1045-8 ima osam motora, maksimalni potisak od 200 newtona, najveću dozvoljenu masu polijetanja od 12 kilograma, vrijeme leta od 30 minuta i domet radioveze od 10 kilometara.Foto: T. S./Klix.baFoto: T. S./Klix.baDron CNT2200-2

ima jedan motor, raspon krila od 2,2 metara, maksimalnu silu potiska od 50 newtona, masu polijetanja od šest kilogama, vrijeme leta 20 minuta i domet radioveze od šest kilometara.Foto: T. S./Klix.baFoto: T. S./Klix.baDean Džebić, vojno-sigurnosni analitičar kaže kako su dronovi kao i svi ostali proizvodi iz asortimana CNT-a namijenjeni za civilnu upotrebu, ali da im se mora priznati da uspjevaju pratiti trendove i u tom pogledu.”

Budući razvoj multikoptera koji će nositi do 30 kilograma korisnog tereta predstavlja razumijevanje trendova i tržišta. Savremeni ratovi i oružani sukobi 21. stoljeća predstavljaju dimenziju ratovanja koja je zasnovana na odnosu cijena-rezultat. Prema tom obrascu skupe i složene borbene sisteme uspješno uništavaju jednostavni sistemi koji su jednostavni za upotrebu i brzo iz nulte serije prelaze u serijsku proizvodnju”, govori Džebić.

On navodi da će budućnost odbrambene industrije u BiH zavisiti od mogućnosti da se na tržištu nametne kao zemlja koja cijenom koštanja radnih sirovina i troškova proizvodnje biti prihvatljiva.”U konačnici neophodno je i školovanje kadrova iz oblasti balistike, propulzije i cijelog spektra oblasti za koje je visokoškolski sistem obrazovanja u BiH potkapacitiran.

Zbog svih ustavnih i političkih poteškoća sve kompanije iz odbrambene industrije u BiH treba nastojati uvesti u jedinstveni konzorciji koji će ih prdstavljati na trećem tržištu”, predlaže Džebić.

klix.ba