Nedim Sladić Upozorava: Ovo Nije Malo Jači Vjetar!

Region

Nedim Sladić upozorava: Ovo nije malo jači vjetar!

Da je postao respektabilno ime u svijetu meteorologije dokazao je time što ga mnogi, na društvenim mrežama pitaju za najavu vremenskih (ne)prilika

Izuzetno veliku i ekspresnu popularnost, mladi meteorolog Nedim Sladić stekao je posvećenim radom i profesionalnim vremenskim prognozama. Da je postao respektabilno ime u svijetu meteorologije dokazao je time što ga mnogi javno, na društvenim mrežama pitaju za najavu vremenskih (ne)prilika.

Ovaj put, Sladić je na društvenim mrežama govorio o jačini vjetra koji nas očekuje u narednom periodu.

-Na grafičkom prikazu je skalirana domena Bosne i Hercegovine i bojama su vizualizirani očekivani maksimalni udari vjetra prema prognoznom modelu. Linijama je predstavljen zračni pritisak sveden na nivo mora zbog detekcije razlike u pritiscima (gradijent). Snažan temperaturni i pritisni gradijent koji se trenutno nalazi nad područjem većeg dijela Europe, uslovljen snažnom vantropskom Shapiro-Keyser ciklonom Ciaran, gdje se hladniji zrak nalazi sa sjeverne strane Alpa, a topli povučen sa sjevera Afrike na jugoistoku Europe, uvjetuju da se mlazna struja pojačava preko Mediterana i njen krak prelazi preko Bosne i Hercegovine uz dominatan upper forcing mehanizam koji će pojačavati silaznu struju i procese prema tlu, otkidajući od frontalne zone linije nestabilnosti s kojim će intenzivnijih padavina te grmljavine biti u Hercegovini, zapadnim, ali i sjeverozapadnim područjima Bosne.

Ovo je školski i klasični primjer europskog patterna broj 29, prema Met Office klasifikaciji vremenskih režima. Jačanje vjetra od poslijepodneva se očekuje u Krajini, a potom tokom noći i u ostatku zemlje. Očekuje se jak, na udare olujan južni i jugozapadni vjetar brzine 60 do 90 km/h, na najvišim planinama orkanske jačine, nerijetko i preko 120 km/h – navodi se u njegovoj objavi.

avaz.ba