Za Miličin prvi samostalni korak! Budimo humani i pomozimo!

Region

Humanitarna fondacija BUDI HUMAN – Aleksandar Šapić prikuplja novčana sredstva za Milicu Ćuslović (2017)

Milica je drugi blizanac iz treće kontrolisane trudnoće završene prirodnim putem. Po rođenju upućena na odeljenje neonatologije KC Kragujevac usled ekstremne nezrelosti i respiratornih pogoršanja. Po rođenju pravi spontane, iregularne disajne pokrete sa hematomima na gornjim i donjim ekstremitetima nakon čega je pristupljeno meramaprimarne reanimacije.

Milici su ustanovljene dijagnoze Spastička diplegična cerebralna paraliza (G80.1 Paralysis cerebralis spastica diaplegica), Urođeno snižen tonus mišića novorođenčeta (P94.2 Hypotonia musculorum neonati congenita), Skvrčeno kopitasto stopalo, uvrnuto unutra ( Q66.0 Talipes equinovarus).

Nakon operativnog lečenja fibrotomije kao i intervencije botulinum . dete može iz sedećeg položaja da dođe u puzeći, uz samopridržavanje da se podigne u visoki klečeći i stojeći položaj kao i da spušta celo stopalo na podlogu. Uspeva da pravi iskorak kada se pridržava za ruke.Ponekad stoji par sekundi bez pridržavanja. Kontakt sa Milicom se otežano uspostavlja, nezainteresovana je, ne reaguje na ponuđene igračke, ne uspostavlja Kontakt niti se okreće na poziv. Reči ne izgovara, ne jede čvrstu hranu,još uvek ne hoda samostalno..

Sredstva su potrebna za fizikalne terapije kao i za ortopedska pomagala.

Za Miličin prvi samostalni korak! Budimo humani! Pomozimo Milici!

dnevne.net