‘Planet majmuna’ dobija novi nastavak, objavljen prvi trailer

Zanimljivosti

Filmski studio 20th Century je objavio prvi teaser trailer za dugoočekivani nastavak popularne naučnofantastične franšize Planet majmuna, nazvan Planet majmuna: Novo kraljevstvo (Kingdom of the Planet of the Apes).

Radnja Novog kraljevstva je smještena generacijama nakon događaja iz filma Planet majmuna: Rat, koji je izašao u 2017. godini.

Nakon smrti vođe majmuna Caesara, majmuni su se podijelili u klanove, a jedan od klanova predvodi čimpanza Proximus Caeser, kojem je cilj porobiti sve ostale primate. U filmu ćemo pratiti mladog čimpanzu Nou (Owen Teague) i djevojčicu Mae (Freya Allan), kojima je cilj zaustaviti tiranskog Proximusa Caesara.

Novo kraljevstvo je režirao Wes Ball, reditelj distopijske trilogije Labirint (Maze Runner), dok su scenarij napisali Josh Friedman, Rick Jaffa, Amanda Silver i Patrick Aison. Uz Teaguea i Allan, u filmu glume Kevin Durand, Travis Jeffery, Peter Macon i William H. Macy.

Franšiza Planet majmuna je bazirana na istoimenom romanu koji je napisao Pierre Boulle. Prva adaptacija romana je izašla 1968. godine i postala je svjetski hit.

Moderne adaptacije, koje istovremeno služe kao remake i prednastavak filmovima iz 60-ih i 70-ih, započele su 2011. godine filmom Planet majmuna: Postanak, koji je zaradio više od 480 miliona dolara (885.1) diljem svijeta. Nakon njega, 20th Century je izbacio još dva nastavka prvog filma, a trenutno čekamo i treći.

S obzirom na to da je cijela franšiza dosad zaradila više od dvije milijarde dolara, 20th Century u planu ima još projekata inspiriranih Boulleovim djelom.

Planet majmuna: Novo kraljevstvo bi u kina trebao doći 24. marta iduće godine.

radiosarajevo.ba