Preminula i druga osoba kojoj je presađeno srce svinje

Zanimljivosti

Srce je u posljednjim danima Lorensa Foseta pokazivalo znakove odbacivanja

Lorens Foset (Lawrence Faucette), druga osoba kojoj je presađeno genetski modificirano srce svinje, preminuo je šest sedmica nakon eksperimentalnog postupka.

Iz Medicinskog centra Sveučilišta Merilend, gdje je postupak izveden, kazali su da je srce posljednjih dana pokazivalo znakove odbacivanja.

– Fosetova posljednja želja bila je maksimalno iskoristiti ono što smo naučili iz ovog iskustva, tako da drugi mogu dobiti priliku za novo srce kada ljudski organ nije dostupan. Potom je timu ljekara i medicinskih sestara koji su se okupili oko njega rekao da nas voli. Neizmjerno će nam nedostajati – rekao je doktor Bartli Grifit, koji je izveo tu operaciju.

Foset je prvi put primljen u bolnicu 14. septembra nakon što je doživio zatajenje srca i podvrgnut je eksperimentalnoj transplataciji šest dana kasnije.

Zbog postojeće srčane bolesti nije bio kandidat za tradicionalnu transplataciju ljudskog srca.

– Jedina stvarna preostala nada mi je otići sa svinjskim srcem – rekao je Foset u internom intervjuu nekoliko dana prije operacije.

Njegova supruga je rekla da nema nikakva očekivanja osim da će provesti više vremena zajedno.

U sedmicama nakon transplatacije, ljekari su izvijestili da je značajno napredovao. Mjesec dana nakon operacije rekli su da srce odlično radi.

Foset je liječen eksperimentalnim tretmanom antitijelima kako bi dodatno spriječili odbacivanje organa. Međutim, radi se o “najznačajnijem izazovu kod tradicionalnih transplantacija koje također uključuju ljudske organe”, rekli su iz bolnice.

An je nakon smrti supruga zahvalila svima koji su bili uključeni u brigu o njezinom suprugu.

 

 

Foto: Twitter

Avaz