Minići u Šumadiji prodaju mleko i prave najlepšu gibanicu

Region

U šumadijskom naselju Samaila kod Kraljeva smešteno je gazdinstvo Minić, na kome petočlana porodica na oko 10 hektara obradivog zemljišta uzgaja krave i bavi se prodajom mleka.

O 11 krava i dve junice svakodnevno brinu svi članovi iz kuće, a najmlađi član dvadesetjednogodišnji Miloš je očeva desna ruka.

Iako na prodaju daju samo sveže mleko, domaćinska kuća Minić za svoje potrebe pravi kiselo mleko i kajmak a vruća gibanica od domaćeg mladog sira često je na njihovoj trpezi. Bude i pečenja s vremena na vreme jer se uvek gaji i po neka svinja.

 

Na pijacu u kupovinu se kako kažu slabo ide jer u sopstvenoj bašti za njihove potrebe ima svega po malo. Od kupusa, paprika, luka, šargarepe… E jedino čega nema je voće, jer kako kažu Minići u tim krajevima ono slabije uspeva.

Da posla ima oko stoke priznaju i sami ali se ne žale i rado bi kažu i proširili gazdinstvo.

Dragan je takođe u izboru za “Najdomaćin 2023”.

U toku je izbor za najboljeg poljoprivrednika Srbije u pet kategorija. Ukupni nagradni fond iznosi 7.000.000 dinara, dok je glavna nagrada za Najdomaćina Srbije 2.000.000 dinara! Kategorije su stočarstvo, ratarstvo, voćarstvo, povrtarstvo i organska proizvodnja, a prijave se vrše klikom na link.

Projekat se organizuje uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Privredne komore Srbije, a Blic će kao medijski partner okupiti najrelevantije stručnjake i zvaničnike agro sektora i spojiti ih sa najboljih srpskim poljoprivrednicima.

Svakog dana, predstavljaćemo kandidate na osnovu njihovih prijava za učešće. Imaćete tako priiku da ih upoznate kroz njihovu “ličnu kartu”.

*Gazdinstvo: Ovo gazdinstvo u vlasništvu je Dragana Minića.

*Mesto: Naselje Samaila kod Kraljeva

*Naziv farme: Gazdinstvo Minić

*Delatnost: Stočarstvo

*Dalja prerada: Samo za sopstvene potrebe

Izbor za “Najdomaćina 2023” podržala je kompanija IMLEK koja već dugi niz godina predstavlja sinonim za kvalitetne mlečne proizvode i uspešno poslovanje.

blic.rs