Al Pacino izabrao omiljene glumce, s liste izostavio velikog prijatelja

Zanimljivosti

Legendarni Al Pacino je omiljeni glumac mnogima, a sada smo saznali i ko su njegovi glumački favoriti.

Kultna zvijezda kultnih filmova Miris žene, Kum, Lice s ožiljkom, izdvojio je sedam omiljenih glumaca. Izbor je više nego odličan, ali je jedan detalj neočekivan.

Al Pacino se smatra jednim od najboljih glumaca u historiji. Prije nego što je počeo da se bavi filmskim ulogama, glumio je u pozorištu, a uloga u drami Martina Bresta iz 1992. Miris žene donijela mu je Oscara za tumačenje glavnog lika, pukovnika Franka Sladea.

U bogatoj karijeri koja je počela 1967. godine glumac rođen u New Yorku, a porijeklom iz Italije, odigrao je niz kultnih uloga. Glumu je izučavao na Manhattanskoj školi scenskih umjetnosti, a kasnije i na časovima glume Leea Strasberga.

Trostruki je dobitnik Zlatnog globusa, dva puta mu je uručeno BAFTA priznanje, a i nagrada Emmy završila je u njegovim rukama. Sedam puta je bio nominovan za Oscar, tri puta za BAFTA nagradu i 11 puta za Zlatni globus.

Sarađivao je s brojnim velikanima svjetskog filma, poput Marlona Branda, Roberta De Nira, Gena Hackmana, Deane Keaton i Michelle Pfeiffer.

Al Pacino je kao omiljene glumce izdvojio: Julie Christie, Garyja Coopera, Dicka vana Dijka, Charlesa Laughtona, Roberta Mitchuma, Leeja Marvin i Jacka Nicholsona.

Na listi nema Roberta De Nira sa kojim je veliki prijatelj.

radiosarajevo.ba