Stižu novi snimci nikad strašnijeg napada na Gazu: Oglasila se i izraelska vojska

Svijet

Lokalni mediji javljaju da su komunikacije u mnogim područjima u Pojasu Gaze u potpunosti blokirane u jeku novih izraelskih bombardiranja koja su bez presedana.

Kanal Al-Aksa javlja da izraelska vojska intenzivira svoje zračno, pomorsko i kopneno bombardiranje svih područja Gaze na način bez presedana.

Isti izvor javlja da su “sve telekomunikacijske i internet usluge u Gazi sada zatvorene”.

“Najnoviji izraelski zračni napadi uništili su posljednje međunarodne kablove koji povezuju Gazu sa svijetom”, javlja kanal Al-Aksa.

Palestinsko društvo Crvenog polumjeseca (PRCS) saopćilo je da je potpuno izgubilo kontakt sa svim svojim timovima u Pojasu Gaze nakon vijesti da je usluga mobilne telefonije i internet na cijeloj teritoriji prekinuta zbog teškog bombardovanja.

Izjava PRCS-a glasi: “Duboko smo zabrinuti zbog naših timova i njihove mogućnosti da nastave sa pružanjem hitne medicinske pomoći, posebno jer ovaj poremećaj utiče na centralni broj hitne pomoći 101 i otežava dolazak vozila hitne pomoći ranjenima i povrijeđenima. Također smo zabrinuti za sigurnost naših timova koji rade u Pojasu Gaze jer kontinuirani i intenzivni izraelski zračni napadi 24 sata na dan ukazuju na to da će izraelske vlasti nastaviti činiti ratne zločine dok će Gazu izolirati od vanjskog svijeta. Pozivamo međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na izraelske vlasti da pruže hitnu zaštitu nedužnim civilima, medicinskim ustanovama i našim timovima.”

Al Jazeerin reporter Wael Dahdouh, kojem je prije nekoliko dana cijela porodica ubijena u granatiranju, javlja: “Genocid i holokaust se upravo događaju u Gazi pred očima svijeta.”

A, portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Daniel Hagari najavio je da izraelske kopnene snage večeras proširuju svoje kopnene operacije.

“Spremni smo na svim frontovima da očuvamo sigurnost Izraela”, rekao je Hagari tokom televizijske izjave.

Hagari je poručio i da bi se stanovnici grada Gaze trebali preseliti na jug: “Nastavit ćemo s napadima u Gazi i njenoj okolini i stalno govorimo ljudima u Gazi da južno odatle, imaju bolje uslove.”

Hagari tvrdi da su zračni napadi bili usmjereni na Hamasove tunele i druge ciljeve.

“IDF djeluje velikom snagom… kako bi postigla ciljeve rata”, zaključio je on.

radiosarajevo.ba