Tuga do neba: U Gazi klanjana dženaza porodici hrabrog reportera Al Jazeere

Uncategorized

Danas, 26. oktobra, u Gazi je klanjana dženaza za članove porodice reportera Al Jazeere Waela Al-Dahdouha koji su ubijeni u izraelskom zračnom napadu u centralnoj Gazi u srijedu navečer.

Al-Dahdouh je izvještavao iz grada Gaze kada mu je rečeno da je zračni napad gađao zgradu koja je uništila kuću njegove šire porodice u izbjegličkom kampu Nuseirat.

Njegova žena; sin Mahmoud, koji je bio apsolvent srednje škole; i njegova sedmogodišnja kćerka Šam su ubijeni. Nekoliko sati kasnije, potvrđeno je da je umro i njegov unuk Adam.

Ostali članovi njegove porodice se i dalje vode kao nestali.

Al Jazeera je najoštrije osudila “neselektivno gađanje i ubijanje nedužnih civila u Gazi” i rekla da smatra da su “izraelske vlasti odgovorne” za sigurnost svojih radnika.

Novinar Al-Dahdouh istaknuo se preciznim izvještavanjem o izraelskom bombardovanju i brojnim masakrima koje Izrael čini u svojoj kontinuiranoj agresiji na Pojas Gaze, te je sa terena prenosio razmjere razaranja i jasno ciljanje bespomoćnih civila u enklavi.

 

Porodica Al-Dahdouha sklonila se u kamp Nuseirat na jugu Pojasa Gaze, nakon što je shvatio da im se neće moći posvetiti usred neprekidnog bombardovanje i zbog svog neumornog rada na izvještavanju o agresiji. Izrael je tražio od Palestinaca u Pojasu Gaze da se presele na jug kako bi izbjegli bombardovanje, ali izraelski udari su ih i tamo pratili, što potvrđuje ono što Palestinci stalno naglašavaju – da u Pojasu nema sigurnog mjesta.

Al-Dahdouh je rekao: “Meta izraelskog bombardovanja bila je moja porodica u području daleko od sjeverne Gaze, za koje je okupacijska vojska tražila da se evakuira.”

radiosarajevo.ba