Preminula poznata književnica i majka Ramba Amadeusa Bosiljka Pušić

Region

Bosiljka Pušić, crnogorska i jugoslovenska književnica, dugogodišnja profesorka srpsko -hrvatskog jezika i književnosti u hercegnovskoj srednjoj školi, preminula je danas u 88. godini.

Rođena je 2. maja 1936. u Ćupriji a u Jagodini je zvaršila osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirala je u na Filozofskom fakultetu, na Odseku za jugoslovensku i svetsku književnost u Beogradu.

Uživala je ogroman ugled među svojim đacima. Objavila je više od 20 romana, knjiga poezije za decu, objavio je portal hercegnovi.cool

Zbirku „Krila iste ptice“ objavila je 1970. godine, a zatim i brojne knjige poezije i zbirke pripovedaka – od kojih je već prva, „Kavez“ (1981) nagrađena. Prvim romanom „Otvaranje lutke“ izazvala je veliku pažnju kritike i čitalačke publike.

Roman „Kumborski vijađ“, štampan u okviru Pobjedine edicije „Savremeni crnogorski roman“ kao jedno od četiri najuspelija ostvarenja na Konkursu za najbolje neobjavljeno romaneskno delo, ZUNS je ovo štivo uvrstio u lektiru za deveti razred.

Napisala je i desetak knjiga za decu – „Hercegnovske čarolije“, „Koga boli uvo kako ja rastem“, „Ružičasti delfin“…

Dobitnica je Zmajeve počasne nagrade i Nagrade „Živojin Pavlović“, a svaki njen roman nominovan je za neku od prestižnih nagrada na jugoslovenskom prostoru.

Po odlasku u penziju počinje da slika, te da samostalno i kolektivno izlaže. Najznačajnije hercegnovsko priznanje, Oktobarska nagrada, dodeljeno joj je pre svega nekoliko dana.

nova.rs