Naš poznati glumac krenuo u hodočašće do Hilandara: Ima jedan cilj, a pomaže mu sin koji boluje od autizma

Uncategorized

Kako nam je objasnio, cilj mu je da podigne svest šire društvene zajednice na temu položaja dece i osoba sa autizmom

Poznati srpski glumac, Mikica Petronijević, krenuo je na hodočašće do Hilandara sa sinom koji ima autizam, a cilj mu je upravo da podrži svu decu koja vode istu bitku kao i njegov Mihailo. On je krenuo iz svog rodnog Aranđelovca, a uveliko je na putu ka Svetoj Gori, gde je sreo divne ljude i stekao nova iskustva.

Ovim putem, Petronijević pokušava da prikupi sredstva kroz SMS poruke za udruženje “Svici u mraku” koje se bavi podrškom deci sa autizmom. Prikupljena sredstva doniraće Centru za boravak autistične dece koji je osnovan u selu Venčani, koje je njegova dedovina.

– Sigao u Štip, u Makedoniji, sad nastavljam prema Strumici i Starom Dorjanu. U utorak ulazim u Grčku, a na Svetog Luku sa svojim sinom Mihailom 25 godina koji ima autizam ulazim na Svetu Goru. Zahvalan svim ljudima dobre volje koji mi daju podršku na ovom putu. Uz mene su i planinari iz Aranđelovca, Prokuplja, Bojnika, Leskovca,Vranja… U Makedoniji sam sreo predivne ljude koji su mi ponudili i obezbedili gostoprimstvo. Ovi susreti vraćaju veru u ljude – rekao je Mikica za Telegraf.rs.

Kako nam je objasnio, cilj mu je da podigne svest šire društvene zajednice na temu položaja dece i osoba sa autizmom i pruži podršku njima, ali i njihovim najbližima koji prolaze kroz istu borbu.

– Želimo da podignemo svest šire društvene zajednice na temu položaja i prava dece i osoba sa autizmom. Oni su stigmatizovani i na margini našeg društva. Nažalost, ne postoji sistemsko rešenje države za takve osobe. Ne postoji javni registar dece i osoba sa autizmom, a statistika ima galopirajuće pokazatelje o sve više dece sa dijagnozom razvojnog poremećaja iz spektra autizma. Inkluzija nije adekvatno sprovedena i prihvaćena i više je u domenu teoretskog nego stvarnog i realizovanog u korist dece – navodi on.

Dodaje i da ne postoji dovoljna podrška porodicama dece sa razvojnim poremećajima. Iako ne zna da li će njegov čin nešto promeniti, on za njih hoda i diše i nada se da će dočekati bolju i lepšu budućnost.

– Nedovoljna je podrška porodicama dece sa razvojnim poremećajima. Ne znam da li će moj čin prometi bilo šta, ali ja hodam za njih i dižem svoj glas umesto njih. Uzdam se u Gospoda da ćemo barem u našem centru za devni i višednevni boravak stvoriti mesto gde će oni biti uvažavani i voljeni i gde će moći razvijati svoje potencijale. Upravo to je i drugi cilj da prikupimo novčana sredstva za dalju rekonstfukciju centra i proširenje smeštajnih kapaciteta – pojašnjava glumac.

On poziva sve dobre ljude da mu pomognu da ovaj cilj ostvari, a slanjem SMS poruke na 2407 svako može da učestvuje.

– Društveno odgovorne kompanije mogu donirati sredstva putem tekućih računa. Borimo se za lepši i humaniji svet sa više empatije i podrške za sve one kojima je naša pomoć potrebna – naglašava Mikica.

Telegraf.rs)