AKO NEMOŽEŠ POMOĆI BAR PODIJELI , Dečak Nikola treba pomoć dobrih ljudi, potrebna transplatacija matičnih ćelija!

Region

Nikola je prevremeno rođen u dvadeset i devetoj nedelji trudnoće. Odmah po rođenju Nikola je reanimiran više puta, odmah je intubiran i prebačen u inkubator u IZZDIO Vojvodine na intenzivnu negu. Tamo je proveo skoro četiri meseca. Čekajući stabilizaciju njegovog zdravstvenog stanja, otpušten je kući uz mnoštvo dijagnoza. Nikola je usled visokog stepena krvarenja pretrpeo i leukomalaciju – razmekšavanje bele mase mozga. Dobija epileptične napade koji se regulišu lekovima i dijagnostifikovana mu je cerebralna paraliza.

Uz mnoštvo truda, rada i vežbi, Nikola počinje pomalo da sedi sa trinaest meseci. Međutim, sledi novi šok. Nakon urađene magnetne rezonance glave, Nikola sa sedamnaest meseci dobija još jednu dijagnozu – Dandy Walker sindrom, to jest hipoplazija, nerazvijenost malog mozga. Ipak uspeva da prohoda, dosta nestabilno, sa dve i po godine.

Nikola nastavlja put novih ispitivanja, gde je utvrđeno da je genetika u potpunosti uredna i da je uzrok Nikolinog stanja prevremeno rođenje odnosno oštećenje centralnog nervnog sistema. Međutim, zbog specifičnosti Nikolinog neurološkog statusa jedina opcija lečenja bili su defektološko logopedski tretmani, sve do ovog momenta kada klinika u inostranstvu daje ohrabrujuće prognoze za Nikolin oporavak.

Nikola je u potpunosti neverbalan, ne obavlja sam fiziološke potrebe, i u potpunosti je zavisan od tuđe pomoći.

Nikoli su sredstva potrebna za transplantacije matičnim ćelijama, defektološke i logopedske tretmane, tretmane senzornom integracijom, hidroterapije, dijagnostičke preglede, kao i za putne troškove i smeštaj. Pomozimo da Nikola progovori i bude što samostalniji u životnim aktivnostima.

Za Nikoline prve reči! Budimo humani! Pomozimo Nikoli!

dnevne.net