A LILI SU SUZE ZA NJIM: Na otvaranje muzeja Sinana Sakića nisu došli ni Dragana, ni Mile, ni Kemo, ni Šemsa

Region

Sinan Sakić (1956-2018), folk pjevač koji je u svaki otpjevani stih unio dušu, dobio je u rodnoj Loznici svoj kutak. Zahvaljujući njegovoj supruzi Sabini, na pjevačev rođendan, 13. oktobra, u prizemlju zgrade u Ulici Svetoga Save 14, u centralnom dijelu grada, otvoren je muzej Sinana Sakića, zajedno sa njenim ateljeem.

Sabina kaže da je ispunila ono što je obećala i svako ko poželi može doći i bit će dobrodošao. U muzeju su izloženi Sinanovi lični predmeti, satovi, brojne nagrade, plakete i zahvalnice, zlatne i platinaste ploče, odjeća koju je nosio na značajnim nastupima kao i mnoštvo fotografija, a u atelju se nalazi i njegov klavir.

-Izložen je samo dio stvari, jer je Sinan imao puno toga. Povremeno ću zato mijenjati postavku, a ideja je da uradim njegove dvije biste, jedna da stoji ispred, a druga u ovom prostoru. Imala sam veliku podršku običnih građana, majstora koji su sve uradili u rekordnom vremenu, pomagali su i nudili pomoć mnogi drugi i to ljudi koje nisam poznavala. Toliko sam zahvalna mnogim ljudima koje ne poznajem, a pomogli su mi da ovo uradim. Nije mi bilo lako ovih pet godina, djeca su bila uz mene, najbliža porodica smo svi bili kao jedno – kazala je Sabina Sakić.

Nažalost, kaže ona, neki od njenih i Sinanovih prijatelja ”nisu ni na pomolu”, i nisu je nikad za minulih pet godina ni pozvali da pitaju kako je, a nisu se ni pojavili u Loznici.

-Kada daju izjave svi govore tu smo za Sabinu. Suviše sam ponosna da bih tražila pomoć od nekog, a duševno sam bogatija od mnogih – rekla je ona pa požurila da dočekuje brojne goste, prijatelje, Sinanove saradnike i ostale.

Na otvaranje je došao pjevač Acko Nezirović, a iz Sarajeva je uspjela da stigne i Hanka Paldum kojoj se Sabina posebno obradovala.

-Bila sam zabrinuta hoću li stići, ali sam žarko željela da dođem, da budem uz Sabinu baš na ovaj dan kada je svu svoju ljubav pretočila u ovaj prostor i sve ono što će da budi uspomenu na našeg dragog Sinana. Nisam tako često sa njim nastupala i nismo se tako često družili, osim što smo jedno drugom upućivali čestitke – kazala je Hanka.

Mnogi su očelivali da će se u Loznici pojaviti članovi legendarne „JV petorke“ koja često oplakuje Sinana. Nažalost, niko od njih nije se pojavio, a Dragana Mirković, Šemsa Suljaković, Mile Kitić, Kemal Malovčić, Šerif Konjević… ronili su u medijima rijeku suza za Sinanom, prenosi najportal.ba.

express.ba