Jakšić: U samo nekoliko dana Izraelci su prošli ono što Palestinci prolaze decenijama

Region

“Najvažniji zaključak je da su samo u nekoliko dana Izraelci prošli ono što Palestinci prolaze decenijama”, kazao je u večerašnjem Pressingu vanjsko-politički komentator Boško Jakšić iz Beograda.

Na pitanje kako će se riješiti ovaj konflikt, Jakšić je poručio:

“Da krenem od početka, recimo morat će da se pregovara oko talaca. To je uvod u neki mogući dogovor. Prvi put je poslije više od sedam decenija Izrael proglasio ratno stanje. Prvi put od 1948 godine kada je proglašena država Izrael. Prvi put od rata sa Egiptom 1973. Izrael je bio zatečen i nespreman i prvi put je mobilisao toliki broj rezervista. Također, prvi put se poslije godina raketiranja Izraela iz Pojasa Gaze, Hamas odlučio da upadne u Izrael preko kopna. Prvi put su izraelske snage angažovane u uličnim borbama za kontrolu mjesta na jugu. Mnogo toga se Izraelcima događa prvi put. Najvažniji zaključak je da su samo u nekoliko dana Izraelci prošli ono što Palestinci prolaze decenijama. Magnitude ovog potresa će trajati godinama, ako ne i decenijama. Izraelu prijeti trauma poput one koju i danas osjećaju Arapi”, kazao je Jakšić.

Ističe da je povrijeđen ponos nacije i da Netanyahu.

“Povrijeđen je ponos nacije. Jedino što Netanyahuu preostaje je da koristi prijeteću retoriku da će uništiti, spaliti itd. Prva faza ovog rata je završena. Timovi za sahrane izraelske vojne komande okončali su prikupljanje tijela. Politički vrh je taj koji bi morao donijeti jasnu odluku jer u suprotnom, uči historija i najbolji vojni planovi bi mogli biti uništeni. Plan o uništenju Hamasa je suviše skup da bi bio ostvaren”, kazao je Jakšić.

n1info.ba