Najbolji Svjetski Kuhari Dodaju OVAJ “TAJNI” SASTOJAK U SMJESU ZA PRŽENICE – Diže Ih Na Novi Kulinarski Nivo I Postaju “UBITAČNO” UKUSNE I Savršeno Pripremljene

Hrana i pice

Najbolji svjetski kuhari dodaju OVAJ “TAJNI” SASTOJAK U SMJESU ZA PRŽENICE – diže ih na novi kulinarski nivo i postaju “UBITAČNO” UKUSNE i savršeno pripremljene

Prženice – omiljeni doručak iz djetinjstva, ali i sada kada smo odrasli nas raduju, i volimo da ih pojedemo, posebno uz jogurt ili kiselo mlijeko. Složićete se, nije posebna umjetnost napraviti prženice, ali slavni kuhari ipak imaju svoje cake za ovaj “specijalitet”. Evo o kakvom je kulinarskom triku riječ. Naime, jaja i hljeb su osnov za prženice, ali im je potreban još poneki dodatak kako bi bile ukusnije i gastronomski zanimljvije. Evo koji im tajni sastojak dodaju profesionalni kuhari i kako ih to oni pripremaju. Važno je da jaja umutite žicom ili viljuškom, nikako mikserom. Potrudite se da isječete tanje kriške starog hljeba, kako bi se brže ispržile.

Ali ne preskočite ovaj korak – u smjesu sa jajima dodajte KIM! Možda zvuči neobično, ali svjetski poznati kuvari tvrde da upravo ovaj začin ovo prosto jelo pretvara u vrhunski specijlitet i daje poseban šmek. Ne samo što je kim ukusan, već ima i niz zdravstvenih benefita! Dakle, stvar je u dodatku kima, ali i u pažljivoj pripremi! Naime, iskusni majstori imaju još nekoliko aduta u rukavu – a mi vam ih otkrivamo. Ako su vam prženice gnjecave, zagorjele ili pak “žive”, evo gdje griješite i kako to da popravite.

Prženice – omiljene u svakoj kući u Srbiji!

Sječete hljeb isuviše tanko

Ako su kriške suviše tanke, hljeb može lako da se raspadne jer je smjesa od jaja “teška”. Kriške bi trebalo da budu debele oko santimetar i po.

Koristite svjež hljeb

Uvek je bolje koristiti hleb koji je odstojao bar jedan dan.

Pržite ih na maslacu

Maslac gori na visokim temperaturama, pa je daleko bolje ipak koristiti biljno ulje.

Ne koristite mlijeko

Premda ovo kod nas nije uobičajena praksa, prženice ipak budu mnogo ukusnije kada se u smjesu sa jajima doda i mlijeko, i to punomasno!

Stavljate previše jaja

Neka okvirna formula za pripremu smjese od jaje jeste da na dvije kriške hleba treba iskoristiti četvrtinu šoljice mlijeka i jedno jaje.

Zaboravljate začine

Prstohvat kima, bibera ili malo parmezana u smjesi učiniće obične prženice “remek djelom”, a ako volite slatku varijantu neka to budu cimet, vanila ili šećer u prahu.

Nestrpljivi ste

Ulje mora da bude vruće kako prženice ne bi upile previše masnoće. Pecite ih na srednje jakoj vatri po nekoliko minuta sa svake strane.

ŽenaBlic