Povampirim se kad svekrva priđe bebi, ne znam što mi je. Kako dalje?’

Zanimljivosti

Žive u istoj kući, no snaha bi svekra i svekrvu najradije viđala jednom u dva tjedna. Sve preko toga joj je previše. No kako to pomiriti sa svekrvinom željom da češće viđa unuče?

Nakon poroda mnoge žene prolaze kroz različite emocionalne promjene i osjećaju se osjetljivije. Hormonalne varijacije, nedostatak sna i prilagodba na novu ulogu majke, mogu utjecati na emocionalno stanje žene. To je na svom primjeru primijetila i jedna pratiteljica grupe Mamine tajne na Facebooku. Nažalost, njeno stanje moglo bi trajno narušiti odnose sa svekrvom, a posljedično i sa suprugom.

“Živim u zgradi sa svekrvom i svekrom; svatko ima svoj stan, ali je ulaz isti i ima nešto malo dvorišta ispred. Oni i moj muž imaju super odnos. On je često bio kod njih u stanu, a i dalje često ode. Meni to ne smeta”, kaže ova mlada majka.

Dodaje da ona nije tip osobe koji bi svaki dan viđao svekra i svekrvu. Umjesto toga, dosta joj je jednom u tjedan ili dva. Posve normalno, svekrva očekuje češći pristup unučetu i tako rijetki posjeti nisu joj dovoljni, pogotovo jer žive u istoj zgradi.

“Otkad sam rodila, ta žena me ne pušta na miru. Dolazila je non-stop, iako sam molila da se najave i da me puste malo na miru. Čak i ako sam bila gola, ona bi ušla i ostala, boli je ona stvar. Počela sam se zaključavati da ne može doći. U dvorište ne mogu, jer eto nje svaki put. Ne gasi se. Ne mogu nikad biti sama sa svojim djetetom”, žali se snaha.

“Jesu li to hormoni?”
“Nekako smo riješili da ne dolazi tako, ali jednostavno njoj nikad nije dosta. Ne mogu joj oprostiti što mi je upropastila prve mjesece s djetetom. Provela sam ih u suzama i svađama sa suprugom jer jednostavno nisam bila spremna da me netko gleda, da dolazi i uzima dijete koje ja nisam mogla nikome dati”, nadalje opisuje ovo neobično stanje.

“Možda sam imala neki poremećaj, ne znam, ali mi je trebao mir. I sada je OK, ne dolazi često, ponekad se družimo. I dalje ne mogu van izići bez da me presretne, ali zbog svega toga, meni je jako teško družiti se s njom. Zamjeram joj, nervira me. Pustim da provede vrijeme s malim ili muž ode do nje sam, ali živcira me i kad je u blizini mog djeteta. Ne mogu joj oprostiti. Ima li vam to smisla? Jeste li se ikad osjećali tako ili su to hormoni?” pita ova zabrinuta snaha i novopečena majka koja osjeća da joj je svekrva ukrala najdragocjenije vrijeme koje je trebala provesti sa svojom bebom.

“Što bi da se radi o tvojoj mami?”
Jedna od komentatorica je konstatirala da bi se pokretačica teme vjerojatno uvrijedila i da ima posve drugačiju svekrvu; onu koja bi pored bebe prošla bez da je pogleda. “Ne morate uopće svekrvu gledati kao baku djeteta, možete je ignorirati, jasno joj možete reći da želite biti sami sa djetetom, možete je i otjerati, ono baš drsko. No, razmislite gdje živite, voli li vaša mama to dijete, voli li suprugova majka njegovo dijete. Ono što ste napisali razumijem, ali razumijem i tu baku.”

“Ne mogu i ne bih mogla shvatiti da ta žena vidi svoje unuče i da mu ne kaže koju lijepu riječ, pomazi ga i da ne pozdravi vas, koji ste joj rodili unuče. Mladi ste, možda biste mogli sa svojom mamom ili tetkom razgovarati o ovome. Možda ćete uvidjeti da se ljudi ipak moraju prilagoditi situaciji, sredini u kojoj žive, a da na neki način zadrže svoju samostalnost i odvoje vrijeme samo za sebe i, u vašem slučaju, za bebu. Taj odnos svekrve i snahe je uvijek kompleksan i, zaista, treba biti oprezan u kontaktima. No, u ovom vašem slučaju mislim da biste trebali napraviti malo mjesta, vremena i za druge koji vole bebu”, savjetovala je komentatorica Helena.

“Svekrva je bezobrazna. Strašno!”
S druge su strane oni koji misle da mlada majka ima pravo živjeti kako želi, bez previše obzira prema bebinoj baki. “Imate potpuno pravo na svoj mir i svoja pravila. Vi ste rodili dijete, a ne svekrva. Ako ste joj još i rekli da vam treba mir i pokazali to, onda je ona totalno bezobrazna, nekulturna i uopće vas ne poštuje”, napisala je Gordana.

“Upadati nekome bez najave je bezobrazluk i nepoštivanje tuđeg vremena, prostora i te osobe. Meni moja mama nikad nije dolazila nenajavljena dok smo živjele tri zgrade dalje. Imam dva sina i ne planiram maltretirati snahe, već im mislim biti od pomoći, ako će me trebati i željeti biti u blizini. Ali, nikako se ne mislim nametati i smetati nekome.”

“Meni je to strašno jer volim svoj mir i ne podnosim nenajavljene goste, i to sam od prvog dana svima jasno dala do znanja pa nisam imala problema. Ali, nažalost, ima i ovakvih svekrva koje bi gurnule nos i u govno samo da vide što ste danas jeli. Osjećate se s pravom tako. Možda vas malo i ‘peru’ hormoni, pa sve doživljavate intenzivnije, ali to što ona radi je nedopustivo i ja je nakon toga više ne bih mogla smisliti iskreno. Ako vam nije ugodno, maknite se od nje i živite svoj život. Niste za nju udani, već za njenog sina. Ako je takva, ne morate je uopće gledati, ako ne želite; imate potpuno pravo na to”, zaključila je Gordana.

mojevrijeme.hr