Tuzla, Bihać, Grac: Fikret Bašić odbranio doktorat na Tehničkom Univerzitetu u Grac-u 🇦🇹 kao izvanredan

Region

Fikret Bašić je momak koji je prošao mnogo toga da bi se bavio savremenim istraživanjem. Prije par dana je odbranio doktorat na Tehničkom Univerzitetu u Grac-u iz oblasti sigurnosti i bežične komunikacije za sisteme upravljanja baterijama.

Fikret Bašić rođen je 1994. u Tuzli, ali većinu svoga djetinjstva proveo je u Velikoj Kladuši. Trenutno živi u Austriji, gdje radi na prestižnom Tehničkom Univerzitetu u Gracu na kojem je dana 25.09.23 odbranio doktorsku tezu sa izvrsnim uspjehom iz područja informatičkog inžinjerstva na temu „Enabling Secure and Wireless Battery Management Systems“. Sama disertacije je usko vezana za moderne tehnologije i obnovljive energije za sisteme modernih električnih automobila. Disertacija je rađena uz usku saradnju sa prestižnom kompanijom „NXP Semiconductors“. Cilj im je bio omogućiti rješenja za otvorena pitanja iz savremenih koncepata koje podupire Evropska Unija vezano za baterijske pasoše (eng. Battery passports) i obnovljivo korištenje baterija (eng. Battery second-life).

Oduvijek je pokazivao veliko interesovanje za računarske sisteme. Njegovo putovanje je počelo sa studijem prvog ciklusa na Tehničkom fakultetu u Bihaću, gdje je zahvaljujući mnogim vrijednim nastavnicima i profesorima stekao dobar temelj za svoje naredno usavršavanje. Jedan od njegovih ciljeva uvijek je bio nadmašiti sebe i postići nove visine. S ponosom danas može reći da je službeni dobitnik priznanja Federalnog ministarstva obrazovanja za najboljeg studenta u akademskoj 2014./2015. i 2015./2016. Njegovo najveće postignuće u ovom obrazovnom periodu je stipendija „Adil Zulfikarpašić“ koja se dodjeljuje za najboljeg studenta Univerziteta u Bihaću u akademskoj 2014/2015., čast koja se godišnje dodjeljivala samo jednom studentu. Na kraju diplomskog studija dobio je i nagradu za „Studenta generacije“, kao najbolji student diplomske svečane dodjele 2017. godine na Tehničkom fakultetu Bihać.

Po završetku prvog ciklusa studija upisuje magistarski studij na Tehničkom Univerzitetu u Gracu koji je također završio sa izvrsnim uspjehom.

Nakon kratkog zaposlenja u industriji, dobio je ponudu za doktorat i jednostavno je krenuo tamo gdje mu je srce i želja bila, a to je da radi na istraživanju i pomaže mladim kolegama u njihovom vlastitom obrazovanju. Na univerzitet vraća u Augustu 2020. godine i biva zaposlen da radi na velikom istaknutom projektu gdje je sam vodio svoj vlastiti tim mladih istraživaća. Put doktorata je bio veoma zahtijevan sa dosta prekovremenih sati i iscrpljujućih sedmica. Na kraju se isplatilo. Nakon velikog broja objavljenih naučnih radova u istaknutim časopisima i održanim konferencijama, došao je do mjesta gdje je i sam mogao sažeti svoju disertaciju i napokon je obraniti.

Za vrijeme svojih akademskih godina u Gracu učestvovao je i u posebnim udrugama, poput „Circle of Excellence“, odnosno Krug Izvrsnosti, organizacija koja je namijenjena za uvezivanje i usavršavanje studenata visokog-potencijala i koja je ograničena na veoma mali broj učesnika svake godine. Tu je bio počašćen da bude jedan od rijetkih Bosanaca i Hercegovaca među uglavnom prisutnim Austrijancima. Pored toga, bio je i učesnik počasnih stipendija i nagrada, među kojima je i Italent South East stipendija dodijeljena za pet najboljih master studenata iz Jugoistočne Evrope u oblasti informatike na Tehničkom Univerzitetu u Gracu. Također je i ovogodišnji dobitnik visoko cijenjene stipendije i nagrade „Hans List Foundation“ za izvrstan doktorski rad u području obnovljive energije dodijeljena od strane AVL koncerna na koju je izuzetno ponosan.

Trenutno planira da ostanem i radi na PostDoc-u na istoimenom univerzitetu nakon uspješnog konkursa. Iako je dobio mnoge dobre ponude iz industrije i šire, na kraju je odlučio da poslušam svoje srce i ostane trenutno tamo gdje može i sam najviše pridonijeti.

Na kraju ističe, da je njegov uspjeh zasluga njegovog višegodišnjeg truda i rada. Želio se izuzetno zahvaliti svima koji su mu to i omogućili, a posebno svojim roditeljima, mentorima, prijateljima, i svima ostalim sugrađanima koji su ga uvijek bodrili i podupirali.

Na kraju se svima iskreno zahvaljuje na vječitoj podršci, a redakcija portala krajina.ba ovom prilikom mu čestita na uspjehu i želi puno sreće i uspjeha u budućim naučnim pohodima!

krajina.ba