Milan Radoičić priznao da je organizovao grupu u Banjskoj i preuzeo svu odgovornost

Region

Doskorašnji potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić preuzeo je na sebe celokupnu odgovornost za dešavanja u selu Banjska na severu Kosova, navedeno je u izjavi koju je medijima pročitao njegov advokat Goran Petronijević.

„Obaveštavam javnost da sam zajedno sa mojim sunarodnicima dana 24. septembra došao na sever Kosova i Metohije u predelu Banjske“, naveo je Radoičić u izjavi.

Kako dodaje, razlog njegovog vraćanja na KiM bio je da „ohrabri narod u otporu režimu Aljbina Kurtija“.

Radoičić je u izjavi istakao da u tome nije imao nikakvu pomoć vlasti iz Beograda, niti ih je o svojim namerama obavestio jer su se već ranije razišli u određenim stavovima.

„Obaveštavam sve dežurne progonitelje srpskog naroda, da sam lično obavio sve logističke pripreme za odbranu srpskog naroda od okupatora, a ovaj čin nema nikakve veze sa mojim ranijim političkim angažmanom. O ovome nisam obaveštavao nikoga od vlasti Srbije i lokalnih struktura, niti sam od njih imao bilo kakvu pomoć jer smo do tada već imali razlike u stavovima“, navodi se u pisanoj izjavi Radoičića.

Radoičić je naveo i da su se Srbi na Kosovu u više navrata povlačili bez ostvarenog vidljivog rezultata što, prema njegovom tumačenju, prištinska strana nije shvatala kao dobru volju i stvaranje preduslova za pregovore, već kao slabost.

„Kosovski policajac stradao slučajno“
U nedelju 24. septembra u selu Banjska je ubijen kosovski policajac, posle čega je usledila akcija specijalnih jedinica kosovske policije usmerena na naoružanu grupu koja je utočište pokušala da pronađe u manastiru Banjska. U akciji su ubijena trojica Srba, poreklom sa severa Kosova.

Radoičić je u svojoj pisanoj izjavi naveo da je do stradanja kosovskog policajca, nakon čega je počeo žestok okršaj na obe strane, a Petronijević je kasnije, odgovarajući na pitanje novinara, rekao da je prema informacijama koje on ima, policajac stradao od eksplozije, a ne od metka.

„I to od eksplozije koja nije namenjena niti njemu niti bilo kom drugom“, rekao je Petronijević, napominjući da on sam nije bio tamo.

„Nismo nikakvi teroristi već borci za slobodu sopstvenog naroda“, poručuje se u pisanoj izjavi Radoičića u kojoj se dodaje i da trojica Srba koja su stradala u obračunu sa Kosovskom policijom nikada neće biti zaboravljena.

„Spreman sam da se odazovem pozivu nadležnih organa“
Radoičić je u pisanoj izjavi obavestio javnost da je podneo ostavku na mesto potpredsednika Srpske liste i poručio da je spreman da se odazove pozivu nadležnih organa Republike Srbije.

Petronijević je, međutim, odgovarajući na pitanja novinara rekao da lično, kao Radoičićev punomoćnik, smatra nema nikakve potrebe da bilo koji državni organ Republike Srbije postavlja bilo kakva pitanja Radoičiću.

„Kosovo i Metojija su sastavni deo Republike Srbije, i u smislu odredbi Rezolucije 1244 nalaze se u okviru države Srbije. Na severu Kosova i Metojije borave naoružane specijalne jedinice Kosovske policije koje, po Briselskim sporazumu, ne mogu tu da borave. Prema tome, ako je ko bio nelegalno na severu Kosova, to su Kurtijeve naoružane jedince“, ocenio je Petronijević.

Naglasio je kako lično smatra da na strani Milana Radoičića nema nikakve odgovornosti, i da su ljudi koje je organizovao branili svoju zemlju kako bi sprečili dalji teror.

Petronijević je rekao da problem preuzimanja pravde u svoje ruke nije dobar, ali je ocenio i da je do toga došlo usled neaktivnosti KFOR-a, i uporedio Radoičićevu akciju sa izbijanjem Prvog srpskog ustanka 1804. godine.

Na pitanje šta je bio cilj te akcije, Petronijević je odgovorio da sem onoga što je napisano u Radoičićevoj izjavi, nema niti ovlašćenja, niti saznanja da bi o tome mogao da govori.

Odgovarajući na pitanje da li Radoičićevo priznanje znači da je snimak Kosovske policije iz drona na se on vidi ispred gostinjskog konaka manastira Banjska, autentičan, Petronijević je rekao da ne može da daje nikakve sudove, jer taj snimak nije video.

n1info.rs