Mladi inžinjer Asim Pedić pravi robote koji dostižu cijenu od 250.000 eura |

Region

Gračanica – S obzirom na nedostatak prilika na Balkanu, mladi talentirani inžinjeri često traže prilike izvan svojih domovina. Međutim, Asim Pedić, mladi inžinjer iz Gračanice, odlučio je prkositi ovoj normi. Nakon što je završio Elektromašinski fakultet, odlučio je ostati u svojoj zemlji i ostvariti svoj studentski san – konstruirati robote koji će služiti čovječanstvu.

Krenuo je na ovu pustolovinu u 2019. godini, u skromnim uvjetima, ali s ogromnim entuzijazmom i podrškom svojeg oca Ameta, iskusnog metalca. Uz grupu istomišljenika inžinjera, započeo je proizvodnju industrijskih robota pod okriljem svoje firme „Metron Automation“ u Gračanici.

Proizvodni prostor uskoro je proširen kako bi zadovoljio sve veću potražnju, a njihova postignuća predstavljena su na 12. sajmu poduzetništva i obrta „Grapos Expo“, gdje su robote iz Gračanice primijetili i brojni posjetitelji. Njihov štand dominirao je velikim robotom za zavarivanje, dok je manji robot kuhao kafu i usluživao oduševljene posjetitelje.

U proteklih godinu i pol, „Metron Automation“ proizveo je preko 30 robota, s cijenom od otprilike 250.000 eura po jedinici. Interesantno je napomenuti da je 30% proizvedenih robota izvezeno u susjedne zemlje, dok je ostatak našao svoje mjesto u industrijskim kompleksima Bosne i Hercegovine.

Pedićeva firma sada privlači pažnju izvan granica Bosne i Hercegovine. Vlasnici autoindustrije iz Njemačke pokazali su interes za robote iz Gračanice, što sugeriše da bi „Metron Automation“ mogao postati značajan igrač na globalnom tržištu robotike.

Asim Pedić pokazuje da je, unatoč izazovima, moguće ostvariti svoje snove pritom doprinoseći lokalnom gospodarstvu i tehnološkom napretku. Njegova priča je inspiracija za sve mlade inžinjere u Bosni i Hercegovini i šire, dokazujući da s pravom vizijom i podrškom, ni nebo nije granica.

IZVOR Sandzak Bosna