Nova najava RHMZ: Evo do kada će biti lepo vreme, a kad stiže kiša

Region

Kakvo je vreme pred nama – do kada ćemo uživati u suncu i kada će ponovo kiša?

Republički hidrometeorološki zavod izbacio je rano jutros vremensku najavu.

Za vikend porast temperature uz košavu

Kako kažu iz RHMZ, za vikend će biti vetrovito i toplije, u nedelјu u većini mesta od 18 do 21 stepen, osim u Timočkoj krajini gde će biti svežije, oko 14 stepeni.

„U košavskom području i na planinama duvaće umeren i jak južni i jugoistočni vetar, u nedelјu na jugu Banata sa udarima olujne jačine.

Onda u ponedeljak biće toplo i vetrovito uz prolazno naoblačenje sa kišom i pljuskovima. Košava će biti u slabljenju krajem dana.

„U ponedelјak i dalјe vetrovito, na jugu Banata, u donjem Podunavlјu i u planinskim predelima sa olujnim udarim južnog i jugoistočnog vetra. Tokom dana novo prolazno naoblačenje sa kišom i lokalnim plјuskovima. Posle podne prestanak padavina u zapadnim, a uveče i noću i u ostalim predelima uz slablјenje košave.“

Svoju prognozu za naredne dane izbacio je i Marko Čubrilo, meteorolog amater čije prognoze prati ceo region – on već za nedelju najavljuje jače pogoršanje vremena, a u nastavku nestabilno vreme s manjim zahlađenjem u sredu.

„Od vikenda će ka nama ponovo početi strujanje relativno toplog vazduha iz Mediterana koji će se ka nama premeštati u sklopu toplog sektora ciklona nad središnjom Evropom i zapadnim Mediteranom. U subotu toplije uz promenljivu oblačnost, južni vetar tokom dana u pojačanju. U nedelju posle podne nad južnim jugozapadnim i ređe severozapadnim delovima regiona jače pogoršanje uz kišu i moguće pljuskove. Južni vetar bi na planinama u nedelju posle podne mogao imati olujne udare, u košavskom području jaka i vrla jaka, topla, košava, dok će duž većeg dela Jadrana duvati jak i oluja jugo. U nedelju nad fenskim delovima Srbije i BiH maksimumi lokalno i oko +21 stepen Celzijusa“, navodi Čubrilo.

nova.rs